29 lis Jak być szczęśliwszym i minimalizować ryzko rozwoju depresji za pomocą diety ?
Zwiększone spożycie owoców i warzyw jest czynnikiem zwiększającym poczucie szczęścia, zadowolenie z życia i dobre samopoczucie – jak wynika z wielu badań opublikowanych na przestrzeni ostatnich 10 lat! Oczywiście owoce są źródłem błonnika wykorzystywanego przez mikrobiom do syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. A te dbają nie tylko o jelita – dbają też o dobre samopoczucie.
Kiedy w grupie osób z depresją zwiększono spożycie owoców do 8 porcji dziennie zadowolenie z życia wzrosło! Dalsza obserwacja (prospektywna) tych osób wskazała, że zjadanie odpowiednich ilości owoców i warzyw wiąże się z poprawą wskaźników dobrostanu, wzrostu kreatywności i ciekawości świata. Inne badania wykazały, że te osoby które jedzą więcej owoców i warzyw niż rówieśnicy cechują się większą otwartością na świat i innych ludzi.
A co u osób z depresją?
Większe spożycie owoców i błonnika wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia depresji, zachowań lękowych oraz odczuwaniem cierpienia psychicznego. Badania przeprowadzone w grupie kobiet pokazało, że kobiety które jadły największe ilości owoców w ciągu dnia (≥464 g owoców / dzień) miały o 57%, niższe szanse na wystąpienie depresji, o 50% mniejsze ryzyko rozwoju niepokoju
w porównaniu do osób z najniższym spożyciem owoców (<144 g owoc / dzień). Opublikowana niedawno metaanaliza wykazała, że ryzyko wystąpienia depresji zmniejszyło się o 17% w grupie osób o najwyższym spożyciu owoców. Wykazano ze każde 100 g dodatkowej porcji owoców dziennie to 3%zmniejszenie ryzyka depresji!
Co jest lepszym źródłem błonnika dla redukcji depresji – owoce czy produkty ziarniste?
Wyniki Furukawa Nutrition and Health Study (1977 pracowników) wykazują, że błonnik z owoców i warzyw było o 21% skuteczniejsze w zmniejszaniu objawów depresji. W badaniu NHANES (lata 2007-2014 (1 677 osób dorosłych) zaobserwowano, że duże spożycie warzyw i owoców było związane z około 40% niższym ryzykiem objawów depresji, natomiast błonnik zbożowy redukował objawy depresji o 10%.
Kto jest mniej narażony na rozwój depresji?
The 2017 English Longitudinal Study of Ageing pokazały sylwetkę osób których ryzyko depresji jest mniejsze od innych. To osoba aktywna fizycznie, mająca niższą masę ciała, oraz wyższy wskaźnik spożycia owoców i warzyw.
Photo by Michael Dam on Unsplash
Na podstwaie
Conner, T.S.; Brookie, K.L.; Carr, A.C.; Mainvil, L.A.; Vissers, M.C. Let them eat fruit! The effect of fruit
and vegetable consumption on psychological well-being in young adults: A randomized controlled trial.
PLoS ONE 2017, 12, e0171206.
Saghafian, F.; Malmir, H.; Saneei, P.; Keshteli, A.H.; Hosseinzadeh-Attar, M.J.; Afshar, H.; Siassi, F.;
Esmaillzadeh, A.; Adubi, P. Consumption of fruit and vegetables in relation with psychological disorders in
Iranian adults. Eur. J. Nutr. 2018. [
Saghafian, F.; Malmir, H.; Saneei, P.; Milajerdi, A.; Larijani, B. Esmaillzadeh, A. Fruit and vegetable
consumption and risk of depression: Accumulative evidence from an updated systematic review and
meta-analysis of epidemiological studies. Br. J. Nutr. 2018, 119, 1087–1101.
Kingsbury, M.; Dupuis, G.; Jacka, F.; Roy-Gagnon, M.H.; McMartin, S.E.; Colman, I. Associations
between fruit and vegetable consumption and depressive symptoms: Evidence from a national Canadian
longitudinal survey. J. Epidemiol. Community Heal. 2016, 70, 155–161. [
. Miki, T.; Eguchi, M.; Kurotani, K.; Kochi, T.; Kuwahara, K.; Ito, R.; Kimura, Y.; Tsuruoka, H.; Akter, S.;
Kashino, I. et al.; et al. Dietary fiber intake and depressive symptoms in Japanese employees: The Furukawa
Nutrition and Health Study. Nutrition 2016, 32, 584–589.