28 gru Jabłkowy pudding z tapioki z truskawkami, wiśniami i mango
Posted at 18:52h
in gluten free
Bezglutenowy, szybki,smaczny deser. Porcja na 5 osób
Potrzebne produkty:
- ¾ szklanki drobnych* kulek tapioki;
- 1250 ml naturalnego soku jabłkowego 100%;
- opakowanie truskawek (tu: mrożone, po odsączeniu);
- opakowanie wiśni bez pestek (tu: mrożone, po odsączeniu);
- 1 sztuka dojrzałego mango.
Tapiokę zalać sokiem i odstawić do namoczenia na godzinę. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu ok. 12-15 minut (do miękkości kulek). Uwaga! Tapiokę trzeba stale mieszać w naczyniu. Pozostawić do ostygnięcia i wchłonięcia nadmiaru soku, a następnie umieścić w naczyniu i udekorować wierzch odsączonymi truskawkami i wiśniami oraz pokrojonym w plastry mango. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc (wtedy deser przejdzie smakiem owoców).
*Jeżeli macie do dyspozycji duże kulki, należy je zalać całością płynu, gotować ok. 20 minut, następnie odstawić na cały dzień/noc i ponownie zagotować na ok. 15 minut (do miękkości kulek).
Deser przygotowała dla Was Zosia Stachowska