Jabłkowy pudding z tapioki z truskawkami, wiśniami i mango - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18998
post-template-default,single,single-post,postid-18998,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jabłkowy pudding z tapioki z truskawkami, wiśniami i mango

Jabłkowy pudding z tapioki z truskawkami, wiśniami i mango

Bezglutenowy, szybki,smaczny deser.  Porcja na 5 osób

Potrzebne produkty:

  • ¾ szklanki drobnych* kulek tapioki;
  • 1250 ml naturalnego soku jabłkowego 100%;
  • opakowanie truskawek (tu: mrożone, po odsączeniu);
  • opakowanie wiśni bez pestek (tu: mrożone, po odsączeniu);
  • 1 sztuka dojrzałego mango.

Tapiokę zalać sokiem i odstawić do namoczenia na godzinę. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu ok. 12-15 minut (do miękkości kulek). Uwaga! Tapiokę trzeba stale mieszać w naczyniu. Pozostawić do ostygnięcia i wchłonięcia nadmiaru soku, a następnie umieścić w naczyniu i udekorować wierzch odsączonymi truskawkami i wiśniami oraz pokrojonym w plastry mango. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc (wtedy deser przejdzie smakiem owoców).

*Jeżeli macie do dyspozycji duże kulki, należy je zalać całością płynu, gotować ok. 20 minut, następnie odstawić na cały dzień/noc i ponownie zagotować na ok. 15 minut (do miękkości kulek).

Deser przygotowała dla Was Zosia Stachowska