23 cze Interakcje żywności z lekami – 5 najczęstszych błędów popełnianych przez pacjentów
Pokarmy, które spożywamy, mogą kolidować z lekami, które przyjmujemy. A część osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że zdrowe produkty spożywcze mogą mieć poważne konsekwencje w połączeniu z niektórymi lekami.
Oto niektóre z najbardziej niebezpiecznych interakcji pomiędzy żywnością:
1. Żywność bogata w wapń + antybiotyki
Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser mogą kolidować z niektórymi lekami, w tym antybiotykami, takimi jak tetracyklina, doksycykliną i ciprofloksacyną.
Antybiotyki te mogą wiązać się z wapniem zawartym w mleku, tworząc nierozpuszczalne związki i nie wchłanialne związki.
2.Żywność marynowana, peklowana i fermentowana + inhibitory monoaminooksydazy (MAIO)
Ta kategoria żywności zawiera tyraminę, która została powiązana z niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi u pacjentów przyjmujących (MAIO) i niektóre leki na chorobę Parkinsona.
3.Żywność bogata w witaminę K + warfaryna
Farmaceuci powinni doradzać pacjentom przyjmującym warfarynę, aby utrzymywali stałe spożycie witaminy K i unikali wprowadzania do swojej diety jarmużu, szpinaku i innych warzyw liściastych.
Witamina K jest niezbędna do produkcji czynników krzepnięcia, które pomagają zapobiegać krwawieniu, ale leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, wywierają swoje działanie poprzez hamowanie witaminy K. Dlatego zwiększone spożycie tego składnika odżywczego może antagonizować działanie przeciwzakrzepowe i ograniczać działaniu leku.
4.Alkohol + leki pobudzające wydawane na receptę
Pacjenci powinni zawsze uważać na mieszanie jakichkolwiek leków z alkoholem, ale niektóre interakcje są poważniejsze od innych.
5.Grejpfrut i sok grejpfrutowy + statyny
Pacjenci powinni unikać jedzenia grejpfrutów lub picia soku grejpfrutowego podczas przyjmowania niektórych leków, w szczególności statyn.
Związki zawarte w grejpfrutach zwane furanokumarynami powodują zwiększenie siły działania leków poprzez interakcję z enzymami w jelicie cienkim i wątrobie. W normalnych warunkach interakcja ta częściowo unieczynnia wiele leków.
Zródło Pharmacy Times