28 gru Indyk z mango
Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców, to koniecznie musicie spróbować indyka z mango, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Danie świetnie komponuje się z brązowym ryżem, dlatego wersja bezglutenowa zadowoli każdego członka rodziny.
Składniki (4 osoby): 1, nieduża pierś z indyka, 6 suszonych pomidorów, 25 g pestek z dyni, jedno dojrzałe mango, 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych, ryż brązowy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy papryką, kurkumą solą oraz pieprzem i smażymy na oleju z pomidorów. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy pokrojone pomidory i mango. Całość smażymy na małym ogniu aż mango nie puści soków. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy je do mięsa. Potrawę warto podać z brązowym ryżem lub kaszą orkiszową.
Gotowała dla nas: dr n med Dominika Maciejewska