Indyk z mango
19047
post-template-default,single,single-post,postid-19047,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Indyk z mango

Indyk z mango

Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców, to koniecznie musicie spróbować indyka z mango, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Danie świetnie komponuje się z brązowym ryżem, dlatego wersja bezglutenowa zadowoli każdego członka rodziny.

Składniki (4 osoby): 1, nieduża pierś z indyka, 6 suszonych pomidorów, 25 g pestek z dyni, jedno dojrzałe mango, 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych, ryż brązowy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy papryką, kurkumą  solą oraz pieprzem i smażymy na oleju z pomidorów. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy pokrojone pomidory i mango. Całość smażymy na małym ogniu aż mango nie puści soków. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy je do mięsa. Potrawę warto podać z brązowym ryżem lub kaszą orkiszową.

Gotowała dla nas: dr n med Dominika Maciejewska