29 gru I warsztaty dietetycznego leczenia zaburzeń flory jelitowej, nutrigenetyki i epigenetyki za nami.
Warsztaty odbyły się w Ramin, w XIX wiecznym pałacu tuż przy granicy polsko- niemieckiej.
Tam w atmosferze miejsca znanego z gościnności, wyczarowaliśmy pracowite 2 dni. To było możliwe dzięki obecności naszych słuchaczy – 19 niezwykłych osób, chłonących wiedzę i nowe umiejętności kulinarne. No i dzięki gospodarzom obiektu – Joli i Edwardowi. Kto Ich zna wie jacy to ludzie. Kto nie zna – niech żałuje.
Część wykładowa obejmowała cztery wykłady
Wykład 1 – Jak utrzymać prawidłową masę ciała i nie zwariować?
Wykład 2 – Mikroflora jelitowa nasz potężny sprzymierzeniec czy wróg?
Wykład 3 – Gluten – realny problem medyczny?
Wykład 4 – Jak zachować młodość? Słowo o genach i epigenomie
Na wykładach była mowa o tym: czym jest flora jelitowa i w jaki sposób determinuje zdrowie (związek z otyłością; funkcjonowaniem mózgu);
czym jest dysbioza; jakie są główne czynniki wpływające na funkcjonowanie flory jelitowej; żywienie, jako czynnik umożliwiający zachowanie prawidłowej funkcji flory jelitowej ; gluten: realny problem medyczny czy marketingowa ściema; nieceliakalna wrażliwość na gluten – jak nie dać się zaskoczyć; jak za pomocą współczesnej wiedzy przedłużyć młodość, zdrowie i wydolność
W części warsztatowej dokonywaliśmy pomiarów składu ciała i analizowaliśmy wyniki a także … gotowaliśmy bezglutenowe potrawy wykorzystywane do leczenia dysbiozy.
Oczywiście potrawy smakowały bajecznie. A to była zasługa dwóch (dla nas świętych) rzeczy Po pierwsze użycia najwyższej jakości produktów z gospodarstw wytwarzających żywność naturalnymi sposobami, po drugie obecności Tadeusza i Andrzeja jako mózgów operacyjnych w kuchni. Dzięki Nim pierogi bezglutenowe (mięsne i wege), bulion wołowy (na kościach), kiszone ryby i inne cuda smakowały bajecznie. No i jeszcze koktajle. Razem z Jolą – mistrzowsko operowałyśmy tym co raminska, przypałacowa łąka wydała dla nas – zbierałyśmy i robiłyśmy świetne koktajle na bazie tamtejszych ziół i jadalnych chwastów.
Następne edycja we wrześniu – nie może Was zabraknąć
Pełna relacja zdjeciowa na naszej facebookowej stronie.