29 gru Hummus oliwkowy
Dlaczego warto jest cieciorkę? Badania naukowe wykazały, że spożywanie ciecierzycy pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i wyrównuje poziom cholesterolu.
Działanie prewencyjne związane z układem sercowo-naczyniowym wynika m.in. z faktu, że cieciorka to doskonałe źródło błonnika (ok. 8 g/100 g) i potasu. Dziś przedstawiamy pastę z ciecierzycy z nutą śródziemnomorską. Dodatek suszonych pomidorów, oliwek, bazylii oraz oliwy z oliwek nadaje paście wyrazisty smak i aromat. Spróbujcie!
Składniki:
– 300 g gotowanej ciecierzycy;
– garść świeżych listków bazylii;
– 5 kawałków suszonych pomidorów;
– 200 g oliwek;
– 2 łyżki oliwy z oliwek;
– świeżo mielony pieprz czarny (do smaku);
– łyżeczka słodkiej papryki;
– łyżeczka ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i blendujemy na jednolitą masę. Pasta może stać w lodówce nawet do 7 dni. Smacznego!