Poznaj parę nisko kalorycznyh słodkości - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18152
post-template-default,single,single-post,postid-18152,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Poznaj parę nisko kalorycznyh słodkości

Poznaj parę nisko kalorycznyh słodkości

Kto nie lubi od czasu do czasu zgrzeszyć? Na pewno  na pewno

Mamy dla Was przepisy na zdrowe desery. Przygotowały je dwie studentki dietetyki – Wiktoria i Paulina a więc mają powiew lekkości, świeżości….. bycia fit.

NAZWA

SKŁADNIKI I GRAMATURA

PRZEPIS

Owsianka z brzoskwinią

  • Płatki owsiane -40g (4 łyżki)
  • Brzoskwinia -85g (sztuka)
  • Pestki dyni  -15g (garść)
  • Stevia, cynamon
Płatki owsiane zalać wrzątkiem lub gotować 5 min. Brzoskwinię sparzyć i zdjąć z niej skórkę. Pokroić w kostkę. Płatki przełożyć do miseczki, dodać do nich cynamon i stevię, wymieszać. Dodać przygotowaną brzoskwinię.

Mus czekoladowy z dżemem

  • Awokado -140g (sztuka)
  • Dżem bez cukru -30g (2 łyżeczki)
  • Kakao naturalne – 5g (łyżeczka)
Dojrzałe awokado zgnieść widelcem i wymieszać z kakao oraz dżemem.

Jaglanka

  • Kasza jaglana -40g (4 łyżki)
  • Jabłko -80g (1/2 sztuki)
  • Orzechy włoskie -8g (2 sztuki)
  • Stevia, cynamon
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie na sypko. Wymieszać z cynamonem i ew. stevią. Jabłko ew. obrać ze skórki, pokroić i dodać do jaglanki razem z orzechami.

Gryka na jogurcie

  • Jogurt naturalny -200g
  •  Kasza gryczana -30g (3 łyżki)
  • Brzoskwinia -85g (sztuka)
Kaszę ugotować w wodzie na sypko i wystudzić. Jogurt przełożyć do miseczki, wysypać na niego wystudzoną kaszę.

Brzoskwinię sparzyć i zdjąć z niej skórkę. Pokroić w kostkę. Dodać do deseru.

Jaglany deser z malinami

  • Kasza jaglana -40g (4 łyżki)
  • Mleko 2% tłuszczu -200ml
  • Migdały -10g (łyżka)
  • Maliny -120g (szklanka)
  • Cynamon
Kaszę jaglaną ugotować na mleku i zblendować z cynamonem na gładką masę. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane migdały oraz maliny.

Koktajl probiotyczny

  • Maliny -120g (szklanka)
  • Kefir -300ml
  • Płatki owsiane -30g (3 łyżki)
Wszystkie składniki zblendować na koktajl.

Cieciorella – nutella z cieciorki

  • Ciecierzyca ze słoika lub z puszki -170g (szklanka)
  • Banan -100g (sztuka)
  • Kakao, proszek 16% -10g (łyżka)
  • Jabłko -80g (1/2 sztuki)
Ciecierzycę, banana i kakao zblendować na gładką masę, dolewając niewielkich ilości wody do uzyskania pożądanej konsystencji musu.

Jabłko obrać i pokroić w słupki.

Jeść nabierając na słupek cieciorellę.

Placuszki bananowe

  • Banan -100g (sztuka)
  • Jajo kurze -50g (sztuka)
  • Płatki owsiane -20g (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy – do zwilżenia patelni
  • Cynamon
Banana zgnieść widelcem na miazgę. Wbić jajo, dodać płatki i cynamon, wymieszać dokładnie i zostawić na ok 5-10 min. W tym czasie rozgrzać patelnię i nasmarować jej powierzchnię niewielką ilością tłuszczu. Masę na placuszki nakładać mokrą łyżką na patelnię i trzymać na każdej ze stron po ok. 2 min (aż masa się zetnie).

Desery opracowały: lic Vika Hawryłkowicz i lic Patrycja Załęska