28 lis Gotujesz dla osoby z nowotworem? Zapamiętaj te proste zasady!
Posted at 20:31h
in nowotwory a żywienie
Jakie są najczęstsze symptomy zatrucia pokarmowego, na które trzeba zwrócić uwagę?
- gorączka
- wymioty
- odwodnienie
- ból żołądka , uczucie ciężkiego
- skurcze jelit (powodujące ból brzucha)
- biegunka
Żywność, której powinno się unikać podczas leczenia | Żywność polecana i przygotowana w odpowiedni sposób |
Surowe lub niedogotowane mięso, drób i owoce morza | Dobrze ugotowane lub upieczone mięso, drób i owoce morza. Uwaga te produkty musza być przechowywane w odpowiednich temperaturach przez obróbką cieplną |
Niepasteryzowane lub surowe mleko | Pasteryzowane mleko |
Surowe jajka | Ugotowane jajka ze ściętym żółtkiem |
Świeże owoce i warzywa, które nie zostały dokładnie umyte | Bardzo dokładnie umyte owoce i warzywa zjadane na surowo jak również po ugotowaniu |
Sery i twarogi zrobione z niepasteryzowanego lub surowego mleka | Sery przygotowane z pasteryzowanego mleka |
Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne zjadane „na zimno” bez uprzedniego zagotowania | Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne podgrzane do 74 st C |
Surowe kiełki | Ugotowane kiełki |
Praktyczne wskazówki:
- myj ręce i powierzchnie na której przygotowujesz pożywienie tek często jak to możliwe
- trzymaj oddzielnie surowe mięso i drób i produkty które są do spożycia bez obróbki cieplnej
- gotuj produkty do bezpiecznej temperatury wewnętrznej produktu (74 st C wg USDA)
- trzymaj łatwo psujące się produkty w lodówce
Bezpieczne temperatury wewnętrze gotowanych produktów
- 145 st F (63 st C) wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina
- 160 st F (71 st C) mielone mięso
- 165 st F (74 st C) drób
źródła: strony USDA, Foodsafety.gov
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie