Gotując dla osoby w trakcie leczenia musisz pamiętać że żywność jest nieodzownym elementem terapii. Jednak musi być przygotowywana w odpowiedni sposób. Chemioterapia i radioterapia przyczyniają się do neutropenii (spadku ilości białych ciałek krwi odpowiedzialnych za odporność). Dlatego przygotowując posiłki trzeba przestrzegać prostych zasad, które uchronią  chorego przed ryzykiem zatrucia  pokarmowego – niebezpiecznego dla osoby z obniżoną odpornością.

Jakie są najczęstsze symptomy zatrucia pokarmowego, na które trzeba zwrócić uwagę?

  1. gorączka
  2. wymioty
  3. odwodnienie
  4. ból żołądka , uczucie ciężkiego
  5. skurcze jelit (powodujące ból brzucha)
  6. biegunka
Żywność, której powinno się unikać  podczas leczenia Żywność polecana i przygotowana w odpowiedni sposób
Surowe lub  niedogotowane mięso, drób i owoce morza Dobrze ugotowane lub upieczone mięso, drób i owoce morza. Uwaga te produkty musza być przechowywane w odpowiednich temperaturach przez obróbką cieplną
Niepasteryzowane lub surowe mleko Pasteryzowane mleko
Surowe jajka Ugotowane jajka ze ściętym żółtkiem
Świeże owoce i warzywa, które nie zostały dokładnie umyte Bardzo dokładnie umyte owoce i warzywa zjadane na surowo jak również po ugotowaniu
Sery i twarogi zrobione z  niepasteryzowanego lub surowego mleka Sery przygotowane z pasteryzowanego mleka
Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne zjadane „na zimno” bez uprzedniego zagotowania Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne podgrzane do 74 st C
Surowe kiełki Ugotowane kiełki

Praktyczne wskazówki:

  1. myj ręce i powierzchnie na której przygotowujesz pożywienie tek często jak to możliwe
  2. trzymaj oddzielnie surowe mięso i drób i produkty które są do spożycia bez obróbki cieplnej
  3. gotuj produkty do bezpiecznej temperatury wewnętrznej produktu (74 st C wg USDA)
  4. trzymaj łatwo psujące się produkty w lodówce

Bezpieczne temperatury wewnętrze gotowanych produktów

  1. 145 st F (63 st C) wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina
  2. 160 st F (71 st C) mielone mięso
  3. 165 st F (74 st C) drób

źródła: strony USDA, Foodsafety.gov

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie