28 gru Gołąbki z ciecierzycą i serem feta
Dzisiaj chcemy Wam przedstawić kolejny tradycyjny przepis w bardziej nowoczesnej wersji. Gołąbki wegetariański z ciecierzycy, sera feta i suszonych
1 średnia kapusta ( biała lub włoska)
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
ser feta opakowanie
3 woreczki ugotowanej kaszy( po jednym :owsiany pęcak, gryczana palona lub nie, ryż) sól, pieprz do smaku.
1/2 pęczka pietruszki posiekanej
1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania: Kapustę sparzyćm obrać z liści i przestudzić. Wszystkie składniki farszu wyrobić i zawijać uformowane porcje w liście kapusty. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i zalać lekko posoloną wodą, tak żeby sięgała do 3/4 wysokości gołąbków. Piec w 200 stopniach około 45 minut. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska