Gluten może być przyczyną niepłodności kobiet
19707
post-template-default,single,single-post,postid-19707,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Gluten może być przyczyną niepłodności kobiet

Gluten może być przyczyną niepłodności kobiet

Gluten może być przyczyną niepłodności kobiet. Choroba trzewna (celiakia) nie jest chorobą typową.

Często jej objawy manifestują się poza przewodem pokarmowym. Do najczęstszych należą: chroniczne zmęczenie, niedokrwistość z niedoboru żelaza, Hashimoto, RZS czy uporczywe migreny. Od paru lat gluten był brany pod uwagę jako czynnik mogący zaburzać płodność kobiet. Prowadzone badania wskazywały taką możliwość, ale brakowało badań przeprowadzonych na dużej liczbie kobiet. Do teraz. Właśnie świeżo opublikowano metaanalizę zespołu amerykańsko-norweskiego. Badania objęły kobiety płodne oraz niepłodne o nieokreślonej etiologii niepłodności. Badania wykazały, że kobiety niepłodne miały pięciokrotnie częściej zdiagnozowaną celiakię w stosunku do kobiet z grupy kontrolnej, czyli płodnych (OR=3.5; 95% CI, 1.3-9; P<0.01). Z 884 niepłodnych kobiet 20 miało celiakię, co daje wynik 2.3% populacji (95% CI, 1.4-3.5). Wśród 623 kobiet, u których nie dało się zdiagnozować jasno kryteriów niepłodności 20 miało celiakię, co daje wynik 3.2% (95% CI, 2-4.9). Autorzy wnioskują, że niezdiagnozowana celiakia może być realną przyczyną niepłodności kobiet.Ale oczywiście praca ma chrakter bardzo wstepnej fipotezy.
​Źródło: J Clin Gastroenterol. 2015 Jan 1. [Epub ahead of print] Celiac Disease in Women With Infertility: A Meta-Analysis.

fot © Milan Nykodym, Czech Republic [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], Wikimedia Commons

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywien