Glutaminian składnik diety który może pogorszyć funkcjonowanie mózgu. Kontroluj jego ilość w diecie dziecka z autyzmem!
19786
post-template-default,single,single-post,postid-19786,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Glutaminian składnik diety który może pogorszyć funkcjonowanie mózgu. Kontroluj jego ilość w diecie dziecka z autyzmem!

Glutaminian składnik diety który może pogorszyć funkcjonowanie mózgu. Kontroluj jego ilość w diecie dziecka z autyzmem!

Autyzm jest chorobą o bardzo złożonej etiologii. W jej przebiegu dochodzi do produkcji  ekscytotoksyn, które pogarszają funkcjonowanie  mózgu. Jedną z głównych ekscytotoksyn jest  glutaminian– typowy  składnik  naszego organizmu, produkowany w dużych ilościach przez  bakterie jelitowe.

Innymi źródłami glutaminianu są przemiany białka oraz dieta. Glutaminian przyczynia się do pogorszenia funkcjonowania mózgu w dwóch wypadkach: gdy jest go zbyt mało lub zbyt dużo w organizmie dziecka. Dlaczego?

Dzieje się tak ponieważ glutaminian stymuluje rozwój mózgowia. Nasz mózg ma receptory dla glutaminianu. Ich ilość wzrasta wraz z rozwojem – dwuletnie dziecko ma w mózgu więcej receptorów dla glutaminianu niż noworodek. Potem ich ilość spada (po przekroczeniu 10 roku życia). Dodatkowo mózg  małego dziecka  jest wrażliwy na niedobory glutaminianu (przestaje prawidłowo się rozwijać) jak i na nadmiar tego aminokwasu. Glutaminian w nadmiarze  przyczynia się do degeneracji neuronów  oraz stymuluje napady drgawek.

Skąd się bierze nadmiar glutaminianu w mózgu dziecka ?

Glutaminian wraz z kwasem chinolinowym jest uwalniany z mikrogleju na skutek uruchomienia alternatywnego szlaku metabolizmu tryptofanu.

Co aktywuje alternatywny szlak przemian tryptofanu w mikrogleju? 

Obecność w organizmie dziecka metali aluminium, rtęci, produktów utleniania cholesterolu (ox LDL), zwiększone stężenie homocysteiny (np. na skutek niedoboru witamin z grupy B), zakażenie niektórymi wirusami .

Czynnikiem który „zmiata” prawidłowe neurony jest stres oksydacyjny i azotowy.

Jak powstają ? O tym w następnym wpisie.