29 lis Głodówki lecznicze. Co się dzieje z organizmem w pierwszych 3 dniach głodzenia. Lista zakupów na „wyjście” z głodówki
Jeśli już podjęliśmy decyzję i mamy zielone światło od lekarza, możemy przystąpić do głodówki. Trzeba się do niej przygotować. I warto zrozumieć co się będzie działo z organizmem w pierwszych trzech dniach głodówki.
Co się dzieje z organizmem podczas krótkotrwałego głodzenia. Pierwsze 3 dni.
1.Dochodzi do nasilenia procesów katabolicznych: lipolizy (rozpadu tkanki tłuszczowej), proteolizy (rozpadu białek) glukoneogenezy (syntezy glukozy ) i ketogenezy (syntezy ciał ketonowych.
2.Głównym materiałem energetycznym jest tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej- pokrywa 85% zapotrzebowania energetycznego. Tkanka tłuszczowa intensywnie uwalnia kwasy tłuszczowe i glicerol.
3. aż 1/3 kwasów tłuszczowych uwolnionych przez tkankę tłuszczową wychwytuje wątroba i przekształca je co ciał ketonowych (CK). Z wątroby CK są „wyrzucane” do krwioobiegu
4.Redukcja stężenia insuliny w krążeniu (spowodowana brakiem przyjmowania posiłków) uniemożliwia pobór glukozy przez mięśnie i tkankę tłuszczową.Glukoza jest w ten sposób oszczędzana dla potrzeb mózgu i komórek krwi. Ten sam niedobór insuliny w krążeniu prowadzi do rozpadu trójglicerydów (tłuszczu) w tkance tłuszczowej. Proces rozpadu tkanki tłuszczowej jest potęgowany przez katecholaminy, glukagon i hormon wzrostu, które stymulują rozpad (lipolizę) tkanki tłuszczowej (działając jak antagoniści insuliny).
5.Glukoza, której niedobór jest coraz bardziej potęgowany jest intensywnie produkowana ( w procesie glukonoegenzy) z mleczanu (uwalnianego przez komórki krwi), aminokwasów (pochodzących z mięśni) i glicerolu.
Jak się w tym czasie czujemy?
przemęcznie, rozdrażnienie, spotęgowane uczucie zimna, zawroty głowy, spadek ciśnienia, pogorszona koncentracja i nastrój.
Na praktycznie: jak przygotować się do „wyjścia” z głodówki?
Musimy mieć przygotowaną listę zakupów, którą możemy realizować przed przystąpieniem do głodówki lub w trakcie jej trwania .
Niezależnie od typu diety przed głodówką na liście zakupów musi się znaleźć (proporcje na 1 osobę)
½ kg jabłek , włoszczyzna na zupy jarzynowe- marchew (1 kg, pietruszka ½ kg, kapusta włoska, jarmuż (opakowanie), natka zielonej pietruszki, koper
Obcjonalnie: szpinak
Na 2 i 3 dzień: masło, 200 g białego sera, 2 jogurty (robione), kasza (jaglana, gryczana), ¼ kg suszonych śliwek, kiszonki (kiszone ogórki i butelki), butelka soku z warzyw kiszonych.
Na 2 i 3 dzień wersja wege: olej kokosowy, 200 g tofu, kasza (jaglana, gryczana), ¼ kg suszonych śliwek, kiszonki (kiszone ogórki i butelki), buraki kiszone, butelka soku z warzyw kiszonych.
Żródła: Biochemia Klinicza res S Angielski, E Newsholme T Leech Functional Biochemisty.