Głodówki lecznicze. Co o nich wiemy? Kto może a kto nie korzystać z głodówek? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18724
post-template-default,single,single-post,postid-18724,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Głodówki lecznicze. Co o nich wiemy? Kto może a kto nie korzystać z głodówek?

Głodówki lecznicze. Co o nich wiemy? Kto może a kto nie korzystać z głodówek?

Głodówki lecznicze szczególnie te krótkotrwałe są jednym z najstarszych metod profilaktyki zdrowotnej. Jednak w internecie można znaleźć dużo informacji- i jak to zwykle bywa część z nich nie żadnego merytorycznego uzasadnienia. Bowiem głodówka lecznicza to proces  o bardzo dynamiczniej rozwijającej się akcji (fizjologicznej i biochemicznej), w której najważniejsze jest to co się ma zadziać z pacjentem po wyjściu z głodówki.

Jak każda metoda tak i ta ma szereg obostrzeń dotyczących osób, które mogą do głodówki przystąpić. To zezwolenie na głodówkę bezwzględnie musi być uzyskane od lekarza, który zna nasz organizm i przyprowadzi badania dopuszczające do głodówki. Dlaczego pozwolenie lekarza jest tak ważne?

Ponieważ podczas głodówki metabolizm wielu komórek musi „przestawić się „ na korzystanie ze zmniejszonej ilości glukozy. A to oznacza, że w organizmie zachodzą bardzo poważne przemiany prowadzące do oszczędzania tego cukru dla potrzeb mózgu i komórek jednojądrzastych krwi. Zmienia się praca układu immunologicznego (pojawia się zwiększona podatność na infekcje), tkanki tłuszczowej białej i brunatnej. Zwiększa się stres wyrażony ilością wydzielanego kortyzolu.

Czy są bezpieczne głodówki, które mogę odbyć bez konsultacji z lekarzem?

nie, nawet głodówka jednodniowa powinna być  przed pierwszym zastosowaniem skonsultowana z lekarzem rodzinnym. To samo tyczy się głodówek dłuższych (7 dniowych i dłuższych)

Jakie mamy typy głodówek?

Krótkotrwałe i długotrwałe

Krótkotrwałe to głodówka 1 dniowa i głodówki  7-8 dniowe

Długotrwałe do 40 dni przeprowadza się je TYLKO W WARUNKACH STAŁEGO NADZORU LEKARSKIEGO. Wymaga ponadto opieki doświadczonego superwizora .

Czy głodówka jest dobrym sposobem na redukcję tłuszczowej masy ciała?

wydaje się że tak- ale to tylko pozory. Do głodówki powinny przystępować osoby poszukujące w życiu trwałej POZYTYWNEJ zmiany. Jeśli  głodówka ma być tylko sposobem zrzucenia wagi, po to by po niej wrócić do starych złych nawyków – odradzam . W ten sposób można tylko dodatkowo spowolnić metabolizm, prowadząc do jeszcze większych kłopotów z utrzymaniem masy ciała w przyszłości.

Jeśli myślisz poważnie o głodówkach, musisz widzieć siebie jako człowieka, który na stałe wprowadza zmiany stylu życia, w których na stałe jest miejsce na odpowiedzialne podejście do żywienia.

Kto nie może przystąpić do głodówki?

  1. Osoby przewlekle chore *
  2. Osoby cierpiące na depresję
  3. Osoby, które przebyły uraz, ciężką  chorobę lub operację (w okresie ostatniego pół roku)
  4. Przeciążone pracą, przemęczone
  5. Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania
  6. Osoby stale przyjmujący leki
  7. Sportowcy

Dlaczego  czynny sportowiec nie powinien stosować głodówki?

Powodów jest wiele. Najważniejsze: w  czasie głodówek nadnercza produkują zwiększoną ilość kortyzolu, który dramatycznie pogarsza parametry masy i funkcji tkanki mięśniowej. Brak insuliny  w krążeniu i duży stężenie glukagonu we krwi intensyfikuje rozpad mięśni i wykorzystanie aminokwasów do celów katabolicznych (energetycznych).  Zwiększa się wydzielanie adiponektyny i greliny- ale wydzielanie tej pierwszej potęguje  intensywne spalanie tłuszczu w wątrobie. Grelina potęguje uczucie głodu. Aktywacji ulega także AMPK (kinaza AMP) – jej jednym z głównych odbiorców jest szlak mTOR . W okresie głodzenia mTOR przestawia się na wariant „stop” ograniczając do minimum obrót puli białek w organizmie.

*w  tym roku pojawiła się praca akceptująca redukcję kalorii do poziomu 20- 25 kcal/ kg masy ciała/dzien w okresie 48-72 h u osoby przewlekle chorej

Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016 Mar;19(2):155-60. doi: 10.1097/MCO.0000000000000256

N Engl J Med. 1970 Mar 19;282(12):668-75.

Horm Metab Res. 1970;2:Suppl 2:181-5.