29 lis Glifosat niszczy mikrobiom i przyczynia się do ujawniania się lęków i zachowań depresyjnych.
Herbicydy na bazie glifosatu (GBH) to związki chwastobójcze działające negatywnie na szlak kwasu szikimowego, metaboliczny obecny w bakteriach, grzybach i roślinach. Natomiast nadal dyskutowany ( i kontestowany) jest możliwy wpływ GBH na zdrowie człowieka.
W badaniach sprawdzano czy ekspozycja na glifosat w dawkach uważanych za „bezpieczne” (w USA dopuszczalne dzienne spożycie – ADI – to 1,75 mg / kg mc./dobę), może modyfikować skład mikrobiomu. (Mao et al. Environmental Health (2018) 17:50)
Badanie ujawniło, że już małe dawki Roundupu i glifosatu znacząco zmieniło skład mikrobioty. Szczególnie dużo anomalii odnotowano u młodych osobników i zwierząt w wieku odpowiadającym okresowi pokwitaniowemu u ludzi.
Potwierdziły to także badania innego zespołu, w którym wykazano że zwierzęta narażone na GBH w dawkach uważanych za bezpieczne, mają zmodyfikowaną mikrobiotę . Szczególnie niekorzystne zmiany wystąpiły u młodych zwierząt! Te badania pokazały także, że herbicydy na bazie glifosatu (GBH) indukują zaburzenia zachowania (Neurotoxicology and Teratology 67 (2018) 44–49).
Gdy myszom podawano GBH w wysokim stężeniu 250 lub 500 mg / kg / dzień odnotowywano wzrost lęku i zachowań podobnych do depresji. Ponadto GBH znacząco zmieniły skład kluczowych dla zdrowia mikroorganizmów. Redukcji uległa zawartość Corynebacterium, Firmicutes, Bacteroidetes i Lactobacillus .
Dane wykazują na istotny związek między toksycznością GBH, dysbiozą jelit i zwiększoną częstość zmian neurobehawioralnych.
Mao et al. Environmental Health (2018) 17:50,https://doi.org/10.1186/s12940-018-0394-x