
28 gru FODMAP, czyli czego unikać w SIBO?
Wróćmy do FODMAP – jeśli osoba z dysbiozą i nieszczelnymi jelitami (a to raczej jest raczej typowe dla SIBO) zje coś niewskazanego, to wywołuje to:
1. Wznowe intensywnego wzrostu bakterii w dwunastnicy i jelicie cienkim.
2. Zwiększoną fermentację w jelicie grubym. A wszystko to przez dużą ilość FODMAP w pożywieniu.
Zobaczmy więc gdzie znajdziemy FODMAP:
a) sacharoza (cukier buraczany): wiadomo – słodycze;
b) fruktoza (cukier obecny w miodzie, owocach, melasie, a także w wielu „śmieciowych” produktach jako syrop fruktozowy, kukurydziny, glukozowo-fruktozowy itd.);
c) laktoza (cukier mleczny): nie tylko w mleku krowim, także w mleku kozim, owczym i w ich przetworach. Produkty fermentowane także zawierają laktozę (choć na ogół w niewielkich ilościach);
d) fruktany – związki obecne w cebuli, czosnku, inulinie (obecna w suplementach służących redukcji masy ciała);
e) galaktozo-oligosacharydy, obecne w roślinach strączkowych;
f) poliole – popularne słodziki, rozpowszechnione w produktach bezcukrowych, np. gumach do żucia.
Źródło: Joanna Gąsiorowska, Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Prz Gastroenterol 2013; 8 (3): 165–171