29 lis Fermentowany, probiotyczny napój jabłkowy
Posted at 19:38h
in ciekawostki dietetyczne
Sprawdzony napój probiotyczny. Potrzeba tylko miec dostęp do jabłek ze sprawdzonych źródeł
Przygotowanie :
1.jabłka zostawiamy na kawałki i zostawimy żeby zbrązowiały ( na parę godzin w temp. pokojowej), 2. zalewamy 1,5 litra przegotowanej wody z miodem (na 6 szklanek wody dodajemy 6 łyżek miodu lub melasy), 3. zalewamy jabłka wodą z miodem, 4. zakrywamy gazą.5. odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie, 6. Mieszamy od czasu do czasu (uwaga można używać tylko drewnianych lub plastykowych łyżek), 7. po 4 tygodniach zlewamy napój do wyparzonych szklanych butelek . Wstawiamy do ciemnego miejsca. Stosujemy codziennie
jak stosować ?
łyżka fermentu na szklankę wody. Pijemy przed głównymi posiłkami, na czczo rano i szklankę wieczorem