29 gru Faszerowany bakłażan w wersji wege i mięsnej. Różnica 80 kcal na starcie a smak obu niebiański. Ktoś się skusi?
Dzisiaj przedstawiamy przepis na faszerowanego bakłażana. Podawany na dwa sposoby, dla niego z mieloną piersią indyka (240 kcal) i dla niej w wersji wegetariańskiej (160 kcal). Wartość kaloryczna odpowiada wielkości porcji podanej na zdjęciu, spróbujcie!
Składniki (2 osoby): 1 bakłażan, 1 papryka, 5 pieczarek, 4 pomidory, pół pęczka pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 200 g piersi z indyka (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania: Bakłażana myjemy i przekrajamy na pół. Następnie nakłuwamy widelcem z każdej strony i smarujemy oliwą oraz lekko solimy. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mielimy pierś z indyka i przyprawiamy ją solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie blendujemy pomidory aby otrzymać sos. Wlewamy sos na patelnie i dodajemy mięso (jeśli sos będzie za gęsty dodajemy wody). Resztę warzyw kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Bakłażany wydrążamy, tak aby została ok. 1,5 cm skórka. Zebrany miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Po 15 minutach wrzenia farsz jest gotowy. Następnie wypełniamy nim wnętrze bakłażanów i pieczemy w 180 stopniach przed ok. 40 minut. Smacznego!