Farinata z czerwonej soczewicy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19114
post-template-default,single,single-post,postid-19114,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Farinata z czerwonej soczewicy

Farinata z czerwonej soczewicy

Dzisiaj przedstawiamy przepis  na bezglutenowy placek  z kuchni włoskiej. Oryginalnie farinata jest  przygotowywana z mąki z ciecierzycy, my proponujemy zastąpić ją mąką z soczewicy. Placek jest oczywiście bezglutenowy!

Składniki: 100 g mąki z soczewicy, 1/2 łyżeczki soli, 300 ml wody, 2 łyżeczki oliwy, 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, wybrane dodatki

Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Resztę składników mieszamy w misce a następnie dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok. 1h. Kiedy ciasto urośnie podgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wykładamy niewielkie, cienkie placki na blachę. Pieczemy 7 minut, następnie smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy dodatki a następnie podpiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego!

Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska