28 gru Farinata z czerwonej soczewicy
Dzisiaj przedstawiamy przepis na bezglutenowy placek z kuchni włoskiej. Oryginalnie farinata jest przygotowywana z mąki z ciecierzycy, my proponujemy zastąpić ją mąką z soczewicy. Placek jest oczywiście bezglutenowy!
Składniki: 100 g mąki z soczewicy, 1/2 łyżeczki soli, 300 ml wody, 2 łyżeczki oliwy, 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, wybrane dodatki
Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Resztę składników mieszamy w misce a następnie dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok. 1h. Kiedy ciasto urośnie podgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wykładamy niewielkie, cienkie placki na blachę. Pieczemy 7 minut, następnie smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy dodatki a następnie podpiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego!
Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska