
29 gru Fajita z kurczaka – choć nazwa potrawy brzmi jak opis grożnej choroby drobiu, skrywa w sobie smaczne danie z kurczaka
Dziś przedstawiamy przepis na pyszne pełnowartościowe danie z czarną fasolą, brązowym ryżem, pieczoną papryką i domowym sosem salsa. Jedna porcja to ok. 500 kcal. Spróbujcie!
Składniki (4 porcje): 1 suszona wędzona papryczka chilli, 1 cebula, 1 pomidor, pęczek pietruszki, 1 świeża papryczka chilli, 1 cytryna, 2 łyżeczki sosu sojowego o niskiej zawartości soli, 2 papryki, 1 czerwona cebula, 400 g piersi z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżka oliwy do pieczenia, 1 puszka czarnej fasoli, ½ łyżeczki kminu, 2 woreczki brązowego ryżu, 2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Sos salsa: Do blendera włóż pokrojoną suszoną chilli i zalej ją wrzątkiem tak, aby przykryło papryczkę. Dodaj cebulę, pomidora, pietruszkę, świeżą papryczkę chilli, sok z cytryny, sos sojowy, zblenduj i odstaw do lodówki.
Papryka i kurczak: Paprykę i cebulę pokrój w ćwiartki i posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Kurczaka natrzyj łyżką oliwy i posyp papryką słodką ,wędzoną oraz pieprzem. Włóż kurczaka do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia warzyw.
Ryż: Ryż ugotuj i wymieszaj z fasolą i sokiem z cytryny.
Salsę przelej do kokilki a resztę ułóż na talerzu. Smacznego!