Endomorfik. Jak pracować nad masą ciała w zależności od typu metabolicznego
19896
post-template-default,single,single-post,postid-19896,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Endomorfik. Jak pracować nad masą ciała w zależności od typu metabolicznego

Endomorfik. Jak pracować nad masą ciała w zależności od typu metabolicznego

Endomorfik to człowiek o naprawdę dużej posturze,  to osoba zbudowana atletycznie, u której budowanie masy mięśni jest proste, natomiast  kontrola tłuszczowej masy ciała JEST TRUDNA.

Endomorfik  charakteryzuje się wolnym metabolizm węglowodanów, dietetyk musi wspierać zawodnika w kontroli masy tłuszczu

Co jeść?

przed treningiem : na 1-2 godzin przed treningiem

mężczyzna:                                                                               kobieta

 

mięso 2 kawałki o wielkości  talii kart                             mięso 1 kawałek  o wielkości  talii kart

warzywa 2 porcje warzyw wielkości pięści                    warzywa 1 porcja warzyw wielkości pięści

węglowodany: 1 duża garść produktów                       węglowodany: 0,5 duże garści produktów

Tłuszcze (także orzechy) objętość  3 kciuków              Tłuszcze (także orzechy) objętość 2 kciuków   

podczas treningu

tylko BCAA – porcja to 10-15 g

Ilość zależy od tego jaki jest twój cel

utrzymanie masy ciała: BCAA lub woda

wsparcie treningu wytrzymałościowego: BCAA lub woda

redukcja masy tłuszczu: BCAA lub woda

przemodelowanie sylwetki: BCAA lub woda

utrzymanie masy ciała: BCAA lub woda

po treningu : na 1-2 godzin po treningu   

mężczyzna:                                                                               kobieta

 

mięso 2 kawałki o wielkości  talii kart                             mięso 1 kawałek  o wielkości  talii kart

warzywa 2 porcje warzyw wielkości pięści                    warzywa 1 porcja warzyw wielkości pięści

węglowodany: 1 duża garść produktów                       węglowodany: 0,5 duże garści produktów

Tłuszcze (także orzechy) objętość  3 kciuków              Tłuszcze (także orzechy) objętość 2 kciuków

źródło Precision Nutrition