28 lis Dysbioza – realny problem ludzi XXI wieku
Tylko z powodu zakażeń szpitalnych co roku na całym świecie umiera około 3 mln operowanych osób.
Ciężkie zakażenia są związane ze zmianami mikroflory przewodu pokarmowego (dysbiozą). Zmiana składu i funkcji mikroflory przewodu pokarmowego (na całej jego długości) powoduje upośledzenie zdolności zachowania prawidłowych funkcji błony śluzowej. Wskutek tego przewód pokarmowy traci zdolność zapobiegania „przeciekaniu” toksyn bakteryjnych (endotoksyn) i resztek DNA bakteryjnego do krwioobiegu. „Przeciek” jest zjawiskiem rozpowszechnionym u osób z nadwagą i otyłością. Produkty spożywcze bogate w proteiny o potencjalnie toksycznym działaniu, np. gluten, kazeinę dodatkowo mogą przyczynić się do rozwoju dysbiozy. Szacuje się, że obecnie nawet 75% żywności, z powodu jej wysokiego stopnia przetworzenia, niekorzystnie oddziaływuje na mikroflorę jelitową. Spójżmy dla przykładu na rafinowane cukry, które są absorbowane w górnej części przewodu pokarmowego, co przynosi fatalne skutki dla dalszych jego części, np. dla jelita grubego, do którego dociera relatywnie niewiele substancji odżywczych. W konsekwencji mikroflora bytująca w jelicie grubym jest „niedożywiona” i nie może prawidłowo funkcjonować.