Dyniowe curry - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19118
post-template-default,single,single-post,postid-19118,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dyniowe curry

Dyniowe curry

Jesienna aura niestety nas nie rozpieszcza, z tej też okazji przygotowaliśmy dla Was rozgrzewające curry z dyni. Smakuje świetnie zarówno w wersji wegetariańskiej (nasza propozycja podania), jak również z dodatkiem piersi z kurczaka. Spróbujcie koniecznie!

Składniki: 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy, 1 puszka ciecierzycy, ¼ puszki mleka kokosowego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mała dynia hokkaido, 1 szklanka bulionu warzywnego, garść kolędry, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka pasty curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Czosnek oraz cebulę kroimy i smażymy na małym ogniu, na maśle połączonym z oliwą. Kiedy składniki zmiękną dodajemy odcedzona cieciorkę i smażymy. Następnie dolewamy mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. W międzyczasie obieramy i kroimy dynię. Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będzie miękka. Kiedy dynia się upiecze wrzucamy ją do cieciorki i dolewamy bulion. Całość gotujemy i wsypujemy przyprawy. Po kilku minutach curry jest gotowe. Tak przygotowany sos jest idealny zarówno do ryżu, jak również do makaronu. Smacznego!

Gotowała dla Was: dr Dominika Maciejewska