Drożdżaki w jelitach. Marketingowa ”ściema” czy realny problem? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18802
post-template-default,single,single-post,postid-18802,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Drożdżaki w jelitach. Marketingowa ”ściema” czy realny problem?

Drożdżaki w jelitach. Marketingowa ”ściema” czy realny problem?

Rozrost drożdżaków w przewodzie pokarmowym jest przedstawiany jako prawdziwa plaga. Wiele osób pyta się czy to jest prawda, czy raczej marketingowa ściema.

No niestety, nie mam dobrych wieści.

Oczywiście nie mam prawa pełnić rolę mędrca „przy paprotce” ale literatura naukowa nie daje mi żadnych złudzeń – przerost drożdżakami jest realnym problemem wielu osób. A już na pewno to typowy problem osób z zaburzeniami funkcji poznawczych, w tym dzieci z autyzmem .

Oczywiście dieta dzieci z autyzmem zawsze powinna wspomagać leczenie drożdżycy. Dieta bez cukrów prostych jest w przypadku tych dzieci fundamentem. Praktyka (już wieloletnia np. w Wielkiej Brytanii) pokazuje, że cierpliwe wdrożenie diety (eliminacyjnej i bezcukrowej) przynosi wyśmienite efekty. I warto ją stosować, nawet jeśli to oznacza wielkie trudności na początku.

Pytają Państwo czy jest metoda żeby sprawdzić czy przerost drożdżakami jest realnym problemem właśnie u Państwa.

Trzeba pamiętać, że drożdże w tym Candida albicans są fizjologiczną czyli prawidłową składową naszych jelit. A więc, jak zwykle chodzi o ich ilość w jelitach. A ta wzrasta po leczeniu antybiotykami.

Jak więc przekonać się czy drożdżyca jest realnym problem w Państwa przypadku?

Pojawiły się na rynku proste testy, które wskazują zawartość arabinozy i kwasu winylowego w moczu.

Kwas winowy jest produkowany wyłącznie przez drożdże. Więc jeśli jego ilość w moczu wzrasta możemy być pewni przerostu drożdżakami.

Drugi z metabolitów arabinoza powstaje w wątrobie z produkowanego w przez jelitowe drożdże alkoholu arabinitolu. UWAGA podwyższone stężenie arabinozy jest charakterystyczne dla osób z schizofrenią i dzieci z zaburzeniami zachowania.

Linki do opisu testu https://dietetica.com.pl/page/neuro-profil.html

warto poczytać: Burrus CJ.Med Hypotheses. 2012 Dec;79(6):784-5. doi: 10.1016/j.mehy.2012.08.029. Epub 2012 Sep 26.