Domowe sushi - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19165
post-template-default,single,single-post,postid-19165,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Domowe sushi

Domowe sushi

Chcielibyśmy dzisiaj przedstawić naszą wersję sushi. Jeśli unikacie sushi przez surową rybę to mamy dla was kilka pomysłów na alternatywne dodatki takie jak awokado, czy wędzone tofu. Spróbujcie!

Składniki: ryż do sushi, ocet ryżowy do sushi, cukier i sól jako przyprawy do octu, sos sojowy, pasta wasali, nori (aglony w płatach), imbir marynowany, dodatki  (w naszym przypadku): łosoś wędzony na ciepło, serek puszysty ziołowy, awokado, ogórek, szczypior, marchewka

Sposób przygotowania: Na początku przesypujemy ryż z paczki do szklanek i zapisujemy objętość. Następnie wsypujemy go na sitko i płuczemy 3-4 razy pod zimną bieżącą wodą. Do ganka wsypujemy ryż i wlewamy zimną wodę w proporcjach 1 szklanka ryżu: 1,2 szklanki wody. Gotujemy  pod przykryciem na średnim ogniu  do momentu zagotowania, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy jeszcze 12 minut. Następnie odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze 30 minut (woda powinna wsiąknąć w ryż). Po ugotowaniu makaron przyprawiamy octem, każdy ocet jest inny a jego przyrządzenie powinno być opisane na opakowaniu. Zazwyczaj dodaje się 1/3 szklanki octu, pół łyżki cukru i duża szczyptę soli. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy warzywa na cienkie i jak najdłuższe słupki.

Do zawijania sushi musimy przygotować miseczkę z letnią wodą i matę bambusową (taką jaką standardowo się używa do podkładek pod talerze). Na macie rozkładamy nori i układamy ryż (zaczynami ok. 1-2 cm nad dolną krawędzią nori i kończymy mniej więcej w połowie). Warstwa ryżu nie powinna przekraczać grubości 1 cm. Ok. 2 cm od początku ryżu układamy podłużnie warzywa, bardzo ściśle, najlepiej na sobie. Nie używamy więcej niż 4 dodatków, tak żeby udało się skręcić nori. Kiedy skończyliśmy już układać dodatki przechodzimy do skręcania nori. Smarujemy lekko wodą  dolną część pod ryżem i zawijamy używając maty (warto obejrzeć filmiki instruktarzowe na internecie). Zawijając nori zwilżamy je co jakiś czas i na sam koniec, aby dobrze skleić sushi. Przed podaniem kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1,5-2 cm. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Smacznego!

Przygotowała dla Was nieoceniona

mgr Dominika Maciejewska