Domowa kostka grzybowa bez konserwantów i bez glutenu.
19108
post-template-default,single,single-post,postid-19108,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Domowa kostka grzybowa bez konserwantów i bez glutenu.

Domowa kostka grzybowa bez konserwantów i bez glutenu.

Dzisiaj chcemy przedstawić przepis na domową pastę warzywno-grzybową, która idealnie zastąpi słynne kostki rosołowe i nada potrawom wyrazistego smaku! Tak przygotowana pasta może być przechowywana w lodówce nawet kilka miesięcy! Spróbujcie koniecznie!

Składniki: 50 g sera parmezan, 1 łyżka oliwy z oliwek,  200 g selera naciowego, 250 g marchewki, 100 g cebuli, 100 g pomidora, 150 g cukinii, 1  ząbek czosnku, 100 g grzybów, świeżych, garść Świerzych listków bazylii, garść świeżych listków pietruszki, 1  liść laurowy, 120 g soli, 30 g białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki pieprzu, 2 garście suszonych grzybów

Sposób przygotowania: Parmezan zetrzeć na drobny proszek i przesypać do miseczki. Wszystkie warzywa i grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną wywalamy wodę, dodajemy przyprawy i wino i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie blendujemy je i gotujemy jeszcze około 45 minut w celu odparowania nadmiaru wody, mieszając co jakiś czas. Po ostudzeniu pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Pastę z dodatkiem soli można przechowywać kilka miesięcy.

Przygotowała dla Was dr n.med Dominika Maciejewska