28 gru Domowa kostka grzybowa bez konserwantów i bez glutenu.
Dzisiaj chcemy przedstawić przepis na domową pastę warzywno-grzybową, która idealnie zastąpi słynne kostki rosołowe i nada potrawom wyrazistego smaku! Tak przygotowana pasta może być przechowywana w lodówce nawet kilka miesięcy! Spróbujcie koniecznie!
Składniki: 50 g sera parmezan, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g selera naciowego, 250 g marchewki, 100 g cebuli, 100 g pomidora, 150 g cukinii, 1 ząbek czosnku, 100 g grzybów, świeżych, garść Świerzych listków bazylii, garść świeżych listków pietruszki, 1 liść laurowy, 120 g soli, 30 g białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki pieprzu, 2 garście suszonych grzybów
Sposób przygotowania: Parmezan zetrzeć na drobny proszek i przesypać do miseczki. Wszystkie warzywa i grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną wywalamy wodę, dodajemy przyprawy i wino i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie blendujemy je i gotujemy jeszcze około 45 minut w celu odparowania nadmiaru wody, mieszając co jakiś czas. Po ostudzeniu pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Pastę z dodatkiem soli można przechowywać kilka miesięcy.
Przygotowała dla Was dr n.med Dominika Maciejewska