29 gru Doktoranckie pączki bezglutenowe
Grunt to mieć jako współpracownika doktoranta, który jest pracowitą osobą, śliczną kobietą, a w dodatku musi wyelimować gluten z diety. Wobec tego przepis na pączki mamy na czas przez tłustym czwartkiem.
Składniki na około 20 małych sztuk:
– 0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej (mix bezglutenowy). Uwaga! nie można użyć innych mąk, np. samej kukurydzianej czy ryżowej;
– 3 duże łyżki cukru;
– cukier waniliowy;
– 6 g drożdży suszonych;
– 1,5 szklanki mleka;
– 3 żółtka;
– 1 jajko;
– 2 łyżki oleju;
– 3/4 kieliszka spirytusu;
– marmolada różana, wiśniowa lub truskawkowa.
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. W garnuszku podgrzewamy lekko szklankę mleka, zestawiamy z gazu i dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże, mieszamy do momentu aż grudki znikną. Odstawiamy przykryty ściereczką rozczyn najlepiej na ciepły kaloryfer do wyrośnięcia. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli, spirytus i rozczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od miski, wtedy dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ciasto w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy delikatnie na grubość 2 centymetrów. Pączki wykrawamy szklanką, układamy na desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na małym ogniu (powoli). Kiedy pączki już nam podrosły wrzucamy po 3-4 na rozgrzany olej, tak żeby miały miejsce do pływania. Powinny od razu wypłynąć i leciutko się rumienić. Jeśli tak się nie dzieje, podgrzejcie tłuszcz mocniej. Pączki należy smażyć około 1-1,5 minuty z każdej strony. Kiedy są już piękne i złociste, wyciągnijcie je na papierowy ręcznik, żeby chociaż trochę tłuszczu odsączyć. Jeszcze ciepłe napełniajcie marmoladą przy pomocy strzykawki lub rękawa kuchennego z odpowiednią końcówką. Pączki można polać czekoladą lub lukrem. Smacznego!
Autor: Dominika Maciejewska