Dobra profilaktyka przeciwnowotworowa zaczyna się w kuchni
17917
post-template-default,single,single-post,postid-17917,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dobra profilaktyka przeciwnowotworowa zaczyna się w kuchni

Dobra profilaktyka przeciwnowotworowa zaczyna się w kuchni

Aktywne składniki owoca granatu (i truskawki) pozwalają przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. A zawdzięczamy to dużej ilości związków aktywnych w miąższu granatu, truskawkach i innych owocach (maliny, jeżyny, winogronach muscadine), a także orzechach.

Najlepiej poznanym związkiem jest elatonina i kwas elagowy, jednak ich biodostępność jest jednak bardzo niska. Dlatego ważnym etapem w ich przyswajaniu jest konwersja obydwu substancji do rozpuszczalnych urolityn i konigatów glukuronianu. Za te reakacje przekształcania odpowiada flora bakteryjna przewodu pokarmowego (ale uwaga – fizjologiczna). Najnowsze badania, głównie w oparciu o badania in vitro, wykazały wstępne dowody przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antycukrzycowe (zapobieganie glikacji), przeciwutleniające i przeciwbakteryjne działanie urolityn, podobnie do wyjściowych urolityn i konigatów glukuronianu. Urolityny uderzają przede wszystkim w komórki jelita grubego, zabezpieczają nas przed rozwojem jego raka. Trzeba zapamiętać, że prawidłowa flora jelita + niektóre owoce = ochrona przeciwnowotworowa jelita.
Źródło: Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:270418. doi: 10.1155/2013/270418. Epub 2013 May 28.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie