Do czego może prowadzić objadanie się? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18365
post-template-default,single,single-post,postid-18365,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Do czego może prowadzić objadanie się?

Do czego może prowadzić objadanie się?

Naukowcy na uniwersytecie w Filadelfii przeprowadzili doświadczenie, które miało wyjaśnić mechanizm powstawania cukrzycy typu II poprzez przejadanie się.Czy już po tygodniu objadania się było widać u nich negatywne efekty zdrowotne?

Grupę badaną stanowiło sześciu zdrowych mężczyzn, nie posiadających problemów z wagą, którzy przez 7 dni jedli 6000 kcal. Stanowiło to ponad 250% ich dziennego zapotrzebowania na energię.

Przejadanie się może doprowadzić do rozwinięcia nadwagi, otyłości oraz schorzeń z nimi związanych, do których należy m. in. oporność na insulinę. Po posiłku stężenie glukozy we krwi jest wysokie. W celu jej unormowania, z komórek beta trzustki uwalniania jest insulina. Insulina powoduje, że cząsteczki glukozy przechodzą z krwi do komórek ciała, gdzie mogą być użyte do produkcji energii. Zbyt duża i zbyt częsta podaż posiłków powoduje stały, wysoki poziom glukozy, a tym samym prowadzi do insulinooporności. Oznacza to, że nasz organizm, pomimo obecności insuliny, nie jest w stanie na nią reagować. Konsekwencją takiego stanu jest wysokie stężenie glukozy i insuliny we krwii, co prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II. Wolontariusze uczestniczący w badaniu wykazali objawy  insulinooporności już po 7 dniach objadania się. Ich masa ciała wzrosła również o 3,5 kg. Naukowcy zaczęli zastanawiać się, co mogło spowodować tak szybki rozwój tego schorzenia. Okazało się, że obniżenie wrażliwości na insulinę jest spowodowane deformacją receptorów glukozowych, dzięki którym glukoza przechodzi swobodnie z krwii do wnętrza komórek. Przyczyną tego problemu okazał się zbyt silny stres oksydacyjny. Pacjenci zostali poddani diecie, która pomoże im zrzucić zbędne kilogramy oraz obniżyć stężenie glukozy i insuliny.

Źródło: Guenther Boden. Excessive caloric intake acutely causes oxidative stress, GLUT4 carbonylation, and insulin resistance in healthy men. Science Translational Medicine  09 Sep 2015.