29 gru Dlaczego warto jeść grykę?
Gryka jest jednym z najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów. Jest na czele polskiej listy super foods, czyli żywności o wyjątkowo prozdrowotnych właściwościach. Co takiego zawiera gryka i kto szczególnie powinien ją spożywać?
Gryka jest uprawiana już od prawie 4000 lat. Za jej kolebkę uważane są Indie, skąd zawędrowała w inne rejony świata. Gryka ma wyrazisty smak i często stanowi podstawę węglowodanową w popularnych dietach. Wynika to z jej bogatego i wartościowego składu. Ziarenka gryki zawierają nawet do 19% pełnowartościowego białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Jest bogata w: lizynę, metioninę, cysteinę oraz fenyloalaninę, co sprawia, że dorównuje jakością białku roślin strączkowych i mięsa. Gryka jest również dobrym źródłem błonnika. W zależności od uprawy możemy znaleźć go nawet do 10%, dlatego jedząc grykę dłużej odczuwamy uczucie sytości. Roślina ta odznacza się również dużą zawartością mikro i makroelementów, takich jak: cynk, magnez, miedź, fosfor, żelazo, mangan. Możemy znaleźć w niej również rzadkie pierwiastki, czyli: bor, kobalt i platyna. Dobrą wiadomością dla osób niespożywających mięsa jest również fakt, że gryka jest dobrym źródłem witamin z grypy B, które występują najczęściej w mięsie. Dodatkowo znajdziemy tam wiele antyoksydantów, takich jak witamina E czy polifenole. Ponieważ gryka nie zawiera glutenu, jest również bardzo popularna wśród osób chorych na celiakię i na diecie bezglutenowej. Ze względu na swój unikatowy skład roślina ta jest głównie polecana osobom o podwyższonym ryzyku chorób układu krążenia oraz depresji. Spożywanie gryki zapobiega również odkładaniu się wapnia w pęcherzyku żółciowym i układzie moczowym.
Źródło: Bez glutenu. Polskie Stowarzyszenie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. 2015:6.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie