Dlaczego sportowcom nie wolno lekceważyć niedoborów żelaza? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17978
post-template-default,single,single-post,postid-17978,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dlaczego sportowcom nie wolno lekceważyć niedoborów żelaza?

Dlaczego sportowcom nie wolno lekceważyć niedoborów żelaza?

Czynni sportowcy należą do grupy szczególnie narażonej na utratę żelaza. Żelazo jest usuwane z organizmu przez mocz, pot oraz przewód pokarmowy.

Proces ten zachodzi intensywniej u sportowców, ponieważ mają oni znacznie zwiększone tempo przemian metabolicznych w ustroju. Kobiety uprawiające sport mają jeszcze większe skłonności do anemii z powodu utraty części żelaza podczas miesięcznej menstruacji. Żelazo odgrywa kluczową role w wydajności oddechowej i – w konsekwencji – w wydolności sportowca. Zmniejszona ilość żelaza w ustroju oznacza mniejszą ilość dostarczonego tlenu do tkanek, w tym do tkanki mięśniowej. Zbyt mała ilość tlenu skutkuje nie tylko zmniejszeniem sprawności, ale również zwiększeniem intensywności procesów beztlenowych w komórkach mięśniowych. Przy zbyt małej podaży tlenu i dużym zapotrzebowaniu na energię organizm kompensuje produkcję energii poprzez intensyfikację procesów beztlenowych. Glukoza, jako główny substrat odżywczy komórek mięśniowych, jest przekształcana do kwasu mlekowego. Należy zauważyć, że podczas tej przemiany powstaje 18 razy mniej energii, niż podczas przemiany tlenowej. Proces ten jest zatem zdecydowanie mniej korzystny. Powodów niedoboru żelaza może być wiele, do najczęstszych z nich należą: zbyt mała podaż żelaza z pożywieniem lub ograniczone wchłanianie. Jak już wiecie z poprzednich postów, zarówno w celiakii, jak i nadwrażliwości na gluten proces wchłaniania substancji w jelitach jest mocno ograniczony. W związku z tym często, pomimo wystarczającej podaży żelaza w diecie lub jego dodatkowej suplementacji, sportowcy cierpiący na nietolerancję glutenu będą mieli problem z prawidłowym jego utrzymaniem. Jeśli nie można określić przyczyny niedoboru żelaza, warto rozważyć badania na nietolerancję glutenu.

Źródło: Selim Sacirović, Jasminka Asotic, Radmila Maksimovic2,Borislav Radevic et all. Monitoring and Prevention of Anemia Relying on Nutrition and Environmental Conditions in Sports. Mat Soc Med. 2013 Jun 25(2): 136-139.

Autor wpisu: Dominika Maciejewska

Fot. By Crystal (Crystl) from Bloomington,Wikimedia