Dlaczego mleko uczula? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18914
post-template-default,single,single-post,postid-18914,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dlaczego mleko uczula?

Dlaczego mleko uczula?

Mleko krowie składa się z 30 różnych białek stanowiących potencjalny problem dla alergika. Choć białka stanowią tylko 3% -3,5% jego masy, to właśnie one są głównym problemem dla uczulonych osób.

Część z nich zalicza się do alergenów głównych, czyli takich, które uczulają ponad 50% pacjentów w danej grupie. Należą do nich kazeina, alfa laktoalbumina, beta laktoalbumina.

Inną grupę białek stanowią słabe alergeny mleka, uczulające mniej niż 50% osób. Należą do nich albumina wołowa (BSA) czy laktoferyna.

Potencjalne alergeny można podzielić także w inny sposób na: kazeinę (80% białek mleka), białka serwatkowe (20% białek mleka). Nalezą do niej ALA, BLG, BSA, laktoferyna.

Przyjrzyjmy się tym białkom.

Kazeina: mleko kobiety nie ma w swoim składzie kazeiny ani jej ludzkiego homologu (białka pokrewnego). To jest przyczyna bardzo wysokiej immunogenności tego białka. Ponadto kazeina jest białkiem bardzo stabilnym w wysokiej temperaturze. To oznacza, że gotowanie i pasteryzacja nie przyczynia się do zniszczenia tego białka.

Beta laktoglobulina (BLG): należy do jednych z najsilniejszych alergenów mleka spośród białek serwatkowych. BLG nie występuje w mleku kobiecym, podobnie jak kazeina. Podgrzewanie mleka zmniejsza znacząco ilość BLG i w ten sposób zmniejsza immunogenność tego białka.

Alfa laktoalbumina (ALA): należy do najsilniejszych alergenów białek serwatkowych. Jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur, dlatego gotowanie zmniejsza ilość tego białka.

Surowica albuminy wołowej: uczula stosunkowo rzadko. Osoby wrażliwe na to białko są często uczulone na mięso wołowe.

Laktoferyna: występuję w mleku w śladowych ilościach. Jest to białko, które ma swój homolog w mleku kobiecym. Laktoferyna jest częściowo odporna na działanie enzymów trawiennych.

Źródło: artykuł dr M. Podkalickiego Nadwrażliwość na mleko, Diagnostyka Laboratoryjna, 2015

Autor: Ewa Stachowska

fot. by Feuerrabe (Own work) [CC BY 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons