Dlaczego dieta bezglutenowa staje się tak bardzo popularna? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19576
post-template-default,single,single-post,postid-19576,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dlaczego dieta bezglutenowa staje się tak bardzo popularna?

Dlaczego dieta bezglutenowa staje się tak bardzo popularna?

Przez ostatnie 5 lat produkty oraz dieta bezglutenowa stały się bardzo popularne. Niemal w każdym sklepie możemy znaleźć zamienniki wyrobów zbożowych z przekreślonym kłosem. Większość osób, które zmieniły sposób żywienia na dietę bezglutenową, pozostają jej wierne. Zastanawialiście się, co może być tego przyczyną?

Przez ostatnie 5 lat dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Coraz częściej stosują  ją osoby, które nie wykazują pełnoobjawowej celiakii, czy uczulenia na pszenicę. Pojawiła się nowa jednostka chorobowa – nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celikią (NCGS), często ciężka do zdiagnozowania dostępnymi komercyjnie metodami. W wielu przypadkach jedynym jej potwierdzeniem jest ustąpienie różnorodnych, często niespecyficznych objawów, po zupełnym odstawieniu produktów bezglutenowych. Fenomen glutenu spowodował, że duża część osób wybiera żywienie bezglutenowe jako codzienną dietę. Naukowcy z Wielkiej Brytanii postanowili prześledzić najnowszą literaturę na ten temat i sprawdzić na czym polega wspomniany fenomen diety bezglutenowej. Badacze alarmują, że gluten może być odpowiedzialny nie tylko za objawy ze strony układu pokarmowego, ale również za nadmierną aktywację układu immunologicznego, wzmożone wytwarzanie cytokin prozapalnych, zmiany flory bakteryjnej jelit, upośledzenie metabolizmu, bóle głowy oraz osłabienie koordynacji ruchowej. Naukowcy podkreślają również, że problem ten może dotyczyć znacznie większej części ludzkiej populacji, niż szacowano w ostatnich latach. Brakuje jednak dokładnych danych statystycznych, aby ocenić skalę tego problemu. Większość osób decydujących się na odstawienie glutenu odczuwa znaczną poprawę, co może potwierdzać tezę częstości występowania tego schorzenia.

Źródło: Imran Aziz et al. The spectrum of noncoeliac gluten sensitivity. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology. 2015:6

​Autor: Zespół Dietetica

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie