Dla tradycjonalistów – mazurek bezglutenowy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19364
post-template-default,single,single-post,postid-19364,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dla tradycjonalistów – mazurek bezglutenowy

Dla tradycjonalistów – mazurek bezglutenowy

Macie ochotę na tradycyjny mazurek bez glutenu? Bardzo proszę spróbować przepisu na to cudo….

Ciasto: • ok. 250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej, 60g mąki migdałowej) • 90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama) • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 2 żółtka • 15g ksylitol • szczypta soli • proszek do pieczenia Konfitura: • 200g mrożonych malin • Ksylitol do smaku

Krem: • Puszka mleka kokosowego

 Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na średniej wielkości blaszkę, upiec na złoty kolor. Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia), następnie dodać ksylitol. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.

Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 3-4 dni tak aby oddzieliła się śmietanka od mleka, zebrać wierzchnią gęstą warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do smaku ksylitolem, następnie wyłożyć na maliny. Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi truskawkami i posypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi.