29 gru Dla tradycjonalistów – mazurek bezglutenowy
Macie ochotę na tradycyjny mazurek bez glutenu? Bardzo proszę spróbować przepisu na to cudo….
Ciasto: • ok. 250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej, 60g mąki migdałowej) • 90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama) • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 2 żółtka • 15g ksylitol • szczypta soli • proszek do pieczenia Konfitura: • 200g mrożonych malin • Ksylitol do smaku
Krem: • Puszka mleka kokosowego
Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na średniej wielkości blaszkę, upiec na złoty kolor. Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia), następnie dodać ksylitol. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.
Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 3-4 dni tak aby oddzieliła się śmietanka od mleka, zebrać wierzchnią gęstą warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do smaku ksylitolem, następnie wyłożyć na maliny. Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi truskawkami i posypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi.