Dietetyczny deser Bounty.
19075
post-template-default,single,single-post,postid-19075,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dietetyczny deser Bounty.

Dietetyczny deser Bounty.

Składniki na 4 duuuże porcje.

Warstwa kokosowo-jaglana: 2 szklanki mleka kokosowego (można kupić albo zrobić samemu domowe mleko kokosowe – z przepisu podanego poniżej) 1 szklanka wody 200g kaszy jaglanej (ok. 1 szklanki) ok. 60g wiórków kokosowych niesiarkowanych (najlepiej pozostałych po zrobieniu mleka kokosowego – około 1/2 kokosowej papki pozostałej po zrobieniu mleka) stewia/ksylitol/erytrol do smaku

Warstwa czekoladowa: 40g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki gorzkiego kakao (dobrej jakości) ok. 8 łyżek mleka kokosowego (może być też inne roślinne lub krowie) stewia/ksylitol/erytrol do smaku

Przepis na mleko: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 szklanki wody Wiórki zalać ciepłą wodą i zostawić na całą noc. Rano całość dokładnie zblendować i dokładnie przecisnąć przez ściereczkę.

Warstwa jaglana: Kaszę uprażyć na suchej patelni a następnie przepłukać pod zimną wodą. Gotową kaszę ugotować w 1 szklance mleka kokosowego i 1 szklance wody. Gotować do czasu aż kasza wchłonie płyn. Pod koniec posłodzić do smaku. Następnie do kaszy dodać pozostałą 1 szklankę mleka kokosowego i dokładnie zblendować (przez około 2 minuty).

Warstwa czekoladowa: Olej rozpuścić z kakao i mlekiem. Dosłodzić do smaku. Złożenie deseru: Do słoiczka/pucharka nakładać najpierw po 3-4 łyżki warstwy jaglanej, następnie wylać ok. 2 łyżek czekolady, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wyłożyć warstwę jaglaną (kolejną warstwę jaglaną dobrze wyłożyć, kiedy czekolada lekko stężeje). Na koniec polać polewą i udekorować wiórkami. Odstawić do schłodzenia.

Bounty robiła mgr Maja Czerwińska Rogowska