28 gru Dietetyczny deser Bounty.
Składniki na 4 duuuże porcje.
Warstwa kokosowo-jaglana: 2 szklanki mleka kokosowego (można kupić albo zrobić samemu domowe mleko kokosowe – z przepisu podanego poniżej) 1 szklanka wody 200g kaszy jaglanej (ok. 1 szklanki) ok. 60g wiórków kokosowych niesiarkowanych (najlepiej pozostałych po zrobieniu mleka kokosowego – około 1/2 kokosowej papki pozostałej po zrobieniu mleka) stewia/ksylitol/erytrol do smaku
Warstwa czekoladowa: 40g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki gorzkiego kakao (dobrej jakości) ok. 8 łyżek mleka kokosowego (może być też inne roślinne lub krowie) stewia/ksylitol/erytrol do smaku
Przepis na mleko: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 szklanki wody Wiórki zalać ciepłą wodą i zostawić na całą noc. Rano całość dokładnie zblendować i dokładnie przecisnąć przez ściereczkę.
Warstwa jaglana: Kaszę uprażyć na suchej patelni a następnie przepłukać pod zimną wodą. Gotową kaszę ugotować w 1 szklance mleka kokosowego i 1 szklance wody. Gotować do czasu aż kasza wchłonie płyn. Pod koniec posłodzić do smaku. Następnie do kaszy dodać pozostałą 1 szklankę mleka kokosowego i dokładnie zblendować (przez około 2 minuty).
Warstwa czekoladowa: Olej rozpuścić z kakao i mlekiem. Dosłodzić do smaku. Złożenie deseru: Do słoiczka/pucharka nakładać najpierw po 3-4 łyżki warstwy jaglanej, następnie wylać ok. 2 łyżek czekolady, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wyłożyć warstwę jaglaną (kolejną warstwę jaglaną dobrze wyłożyć, kiedy czekolada lekko stężeje). Na koniec polać polewą i udekorować wiórkami. Odstawić do schłodzenia.
Bounty robiła mgr Maja Czerwińska Rogowska