Dieta przeciwdepresyjna od podstaw. Do czego mogę dać szafranu, żeby pomagało i smakowało? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19001
post-template-default,single,single-post,postid-19001,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dieta przeciwdepresyjna od podstaw. Do czego mogę dać szafranu, żeby pomagało i smakowało?

Dieta przeciwdepresyjna od podstaw. Do czego mogę dać szafranu, żeby pomagało i smakowało?

Zacznę od pochwał – mój mąż – menadżer i niesamowicie zdolnym kucharz, prawdziwy człowiek renesansu, złoty kuchenny  samorodek. Inspiracje do przygotowania potraw z szafranem, do tej pory mało wykorzystywanym w moim domu, zaczerpnięte zostały ze strony  www.z pierwszego tłoczenia, na której można znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów.

Polecam, zerknijcie na mój wcześniejszy wpis o roli szafranu w terapii depresji: https://dietetica.com.pl/blog/jak-pomoc-osobie-w-depresji-7-najwazniejszych-elementow-diety-i-7-najwazniejszych-surowcow-roslinnych-skutecznych-w-terapii.html

Przejdźmy więc do przepisu:

Zupa krem z ziemniaków i szafranu porcja dla 4 głodnych osób

 

składniki w kolejności od najważniejszych

  • 1 kg ziemniaków,
  • 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub  wody,
  • 60 ml oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 opakowanie szafranu (około 0,10 g)- ale świeżego w postaci nie mielonych pręcików
  • szczypta płatków chilli,
  • sól,
  • ewentualnie 1 szklanka mleka lub wody do rozrzedzenia

zupa-krem z ziemniaków z szafranem – przepis:

  1.  posiekaną cebulę zeszklij na oliwie
  2. dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, ale nie zrumień go, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  3. zalej wodą (lub bulionem) i gotuj do miękkości
  4. gotową potrawę dopraw solą, zdejmij garnek z ognia, dodaj szafran i i chili, pozostaw na 5 minut aż napęcznieje, zmiksuj dokładnie, jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj mleko lub wodę.

 

Risotto z szafranem i krewetkami (porcja dla czterech osób)

  • 500 g ryżu do risotto (np. Arborio),
  • ok. 1,5 litra gorącego bulionu,
  • 120 g masła,
  • 1 duża cebula, bardzo drobno posiekana,
  • 100 ml białego półwytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku, szczypta szafranu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kg całych krewetek dużych (po rozmrożeniu krewetki obieramy z pancerzyków),
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanego,
  • pół pęczka koperku posiekanego.

Jeśli używacie całych krewetek (a warto!), ugotujecie bulion z główek i pancerzyków             z obranych krewetek. Całe risotto bajecznie smakuje wtedy krewetkami.

Bulion z krewetek

Jak zrobimy bulion trzymamy go w garnuszka grzejąc go na wolnym ogniu – musi być cały czas gorący.

składniki:

  • ok. 1l gorącej wody, główki (i ewentualnie) kilka pancerzyków, z obranych krewetek,
  • 1 listek laurowy,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 2-3 łyżeczek sosu sojowego,
  • 1 gałązka świeżej pietruszki,

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy na nim cebulę aż się zeszkli (nie rumienimy jej – ma być zeszklona, a masło nie może się przypalić).
Na tą samą patelnię wsypujemy ryż i wszystko lekko mieszamy i smażymy przez 3 – minuty. Kolejny krok to dolanie wina (około 70 gram), powinno na patelni nieco odparować, wtedy dodajemy szafran. Teraz zaczynamy stopniowo dolewać gorący bulion z krewetek, porcja po porcji, np.; po filiżance. Po dolaniu delikatnie mieszamy (musi być delikatnie, aby nie zrobić z ryżu papki). Powtarzamy to do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany.

Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 60 gram masła, do gorącego masła dodajemy czosnek, a po 1 minucie dodajemy lekko osolone i potraktowane pieprzem krewetki. Smażymy krótko po obydwu stronach (maksymalnie 1-1,5 minuty), aby nie stwardniały, dolewamy resztę wina (30 gram) i wsypujemy poszatkowany koperek. Wyłączamy grzanie i jeszcze rzez minutę zostawiamy krewetki na patelni bez pokrywki, (aby wino odparowało).

Podajemy kładąc krewetki na porcji ryżu i polewając smakiem z patelni, na której smażyły się krewetki.

Smacznego