Dieta oparta na badaniach genetycznych może być pyszna! - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19620
post-template-default,single,single-post,postid-19620,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dieta oparta na badaniach genetycznych może być pyszna!

Dieta oparta na badaniach genetycznych może być pyszna!

Dzisiaj przedstawiamy zupełny hit wśród słodkich przekąsek – babeczki z czarnej czekolady i amarantusa. Jest to doskonały przykład, że dieta oparta na badaniach genetycznych może być pyszna i zarazem dopasowana do indywidualnych potrzeb. Dziś słodka przekąska przygotowała z myślą o osobach wrażliwych na gluten https://dietetica.com.pl/page/alergie-gluten.html i węglowodany https://dietetica.com.pl/page/lipids-carbo.html

Gotowi na ucztę (prawie) bez grzechu?

O czarnej czekoladzie i jej prozdrowotnych właściwościach pisaliśmy już wcześniej. Amarantus jest bezglutenowym zbożem bogatym w błonnik, witaminy z grupy B, żelazo oraz fosfor. Przygotowanie babeczek trwa 10 minut i nie wymaga pieczenia. Jedna babeczka to ok. 90 kcal.

Składniki na 20 babeczek:

  • 150 g czarnej czekolady (70%);
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa;
  • garść żurawiny (zamiast żurawiny można dodać ulubionych orzechów lub innych suszonych owoców).

Sposób przygotowania:

Czarną czekoladę rozpuścić na parze. W tym celu na kuchence należy ustawić garnek z gotującą się wodą. Na garnek stawiamy metalową miskę z czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, można ją zdjąć z garnka. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ok. 1 szklanki ekspandowanego amarantusa i garść żurawiny. Wszystko mieszamy i wkładamy w foremki do babeczek (nakładamy około pół foremki). Babeczki odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek. Życzymy smacznego, szczególnie tym z Państwa, którzy uzyskali wynik wskazujący na wrażliwość na węglowodany w teście Lipids Carbo https://dietetica.com.pl/page/lipids-carbo.html oraz są wrażliwi na gluten https://dietetica.com.pl/page/alergie-gluten.html

Autor przepisu i zdjęcia: Dominika Maciejewska