Dieta bogata w orzechy włoskie chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
18971
post-template-default,single,single-post,postid-18971,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dieta bogata w orzechy włoskie chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Dieta bogata w orzechy włoskie chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Na razie takie wyniki otrzymano z badań nad zwierzętami, ale całość wygląda bardzo obiecująco. Szereg chorób degeneracyjnych (w tym starzenie się) polega na odkładaniu się w mózgu białek o nieprawidłowej budowie.

Ten proces może być nasilony np. przez stres oksydacyjny. Tymczasem orzechy włoskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, poprawiają pamięć i zdolności poznawcze, poprzez łagodzenie skutków stresu oksydacyjnego i redukcję procesu zapalnego. W opisywanych badaniach uczeni z amerykańskiego Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University prowadzili badania na starzejących się szczurach. Dieta zwierząt została wzbogacona w orzechy włoskie (6% or 9% CPM). W mózgach zwierząt zaobserwowano mniejszą ilość nieprawidłowych białek oraz zwiększoną aktywność układów usuwających takie nieprawidłowe białka. Mechanizm aktywacji procesów autofagii nieprawidłowych białek odbywa się przez inhibicję m.in. fosfortylacji mTOR. Źródło: J Nutr Biochem. 2013 May;24(5):912-9. doi: 10.1016.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie