28 gru Dieta bogata w orzechy włoskie chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Na razie takie wyniki otrzymano z badań nad zwierzętami, ale całość wygląda bardzo obiecująco. Szereg chorób degeneracyjnych (w tym starzenie się) polega na odkładaniu się w mózgu białek o nieprawidłowej budowie.
Ten proces może być nasilony np. przez stres oksydacyjny. Tymczasem orzechy włoskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, poprawiają pamięć i zdolności poznawcze, poprzez łagodzenie skutków stresu oksydacyjnego i redukcję procesu zapalnego. W opisywanych badaniach uczeni z amerykańskiego Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University prowadzili badania na starzejących się szczurach. Dieta zwierząt została wzbogacona w orzechy włoskie (6% or 9% CPM). W mózgach zwierząt zaobserwowano mniejszą ilość nieprawidłowych białek oraz zwiększoną aktywność układów usuwających takie nieprawidłowe białka. Mechanizm aktywacji procesów autofagii nieprawidłowych białek odbywa się przez inhibicję m.in. fosfortylacji mTOR. Źródło: J Nutr Biochem. 2013 May;24(5):912-9. doi: 10.1016.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie