
29 gru Dieta bezglutenowa u czynnych sportowców
Na początku 2015 roku ukazał się artykuł dotyczący stosowania przez sportowców diety bezglutenowej. W projekcie wzięło udział 910 pacjentów, z których 377 stanowili mężczyźni. Badane polegało na wypełnieniu 17-pytaniowego formularza ankietowego, dotyczącego uprawianej dyscypliny, ewentualnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz stosowanej diety. Okazało się, że aż 41% sportowców stosowało dietę bezglutenową lub okresowo wykluczało gluten. Autorzy aktykułu podkreślają, że tylko 13% z nich miało medyczne postawy do rozpoczęcia diety. Większość sportowców (57%) stawiało diagnozę nietolerancji/nadwrażlwości na gluten samemu, bazując na sugestiach trenera, innych sportowców lub wyszukując informacji w internecie. 84% osób stosujacych dietę bezglutenową odczuło poprawę i złagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego po zmianie sposobu żywienia. Należy jednak pamiętać, iż produkty bogate w gluten stanowią główne źródło węglowodanów w codziennej diecie sportowca. Bezpodstawowe stawianie diagnozy może spowodować obniżenie wydolności sportowca, a w konsekwencji obniżenie osiągnięć sportowych. Badania pokazują, że sportowcy mogą należeć do grupy osób potencjalnie narażonych na problemy z glutenem. Przed podjęciem jakiejkolkwiek interwencji zawsze należy wykonać odpowiednie badania i skontaktować się ze specjalistą.
Chcesz sprawdzić, czy gluten powoduje kłopoty u Ciebie? Do wyboru są testy genetyczne wykluczejące celiakię https://dietetica.com.pl/page/alergie-gluten.html oraz testy immunologiczne (ImuPro) https://dietetica.com.pl/page/imupro-50100300.html
Źródło: Lis D.M., Stellingwerff T., Shing C.M., Ahuja K.D., Fell J.W. Exploring the popularity, experiences, and beliefs surrounding gluten-free diets in nonceliac athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):37-45.
Autor: Dominika Maciejewska