
29 gru Dieta bezglutenowa dostarcza zbyt mało błonnika. A to poważny problem. Jak sobie z nim poradzić?
Niestety sondaże wykazały, że dużo osób na diecie bezglutenowej nie bilansuje prawidłowo błonnika beztrosko uważając, że brak glutenu sam w sobie ma cudowne moce. Dlatego, jak wykazały badania przeprowadzone w grupie niemal 100 Szwedów 1 już w rok po wprowadzeniu diety bezglutenowej u więcej niż 3/4 badanych osób parametry zdrowia uległy znacznemu pogorszeniu.
Wzrósł obwód pasa, ciśnienie krwi a także pogorszyły się parametry biochemiczne krwi ( wzrosło stężenie trójglicerydów, cholesterolu i glukozy)1.
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Wiemy że żywność bg może być żywnością śmieciową. Na to zwracałam uwagę wielokrotnie. Kiedy pokazujecie kolejne śmieciowe produkty bg zapełniające półki Żabek, Małpek jestem pewna, że nie analizujecie pełnego składu skupiając się tylko na informacji o glutenie. A tymczasem umyka informacja o dodatkach, które zmieniają ten produkt w szkodliwy śmieć.
Ponieważ mąka bg to często skrobia zmieszana z białkami zbóż bg – musimy zadbać o błonnik.
Jego średnie dziennie spożycie dla osób dorosłych to 35-40 g.
Zobaczmy 15 najlepszych źródeł błonnika bg.
Produkt | Ile gramów musimy spożyć żeby dostarczyć 30 g błonnika | Ile gramów musimy spożyć żeby dostarczyć 15 g błonnika |
Siemie lniane | 110 | 55 |
Makaron sojowy | 152 | 76 |
Mąka sojowa pełnotłusta | 171 | 85 |
Nasiona amarantusa | 188 | 94 |
Fasola Mung | 190 | 95 |
Fasola biała, nasiona suche | 190 | 95 |
Groch, nasiona suche | 200 | 100 |
Ciecierzyca, nasiona suche | 200 | 100 |
Popping z nasion amarantusa | 214 | 107 |
Mąka z nasion amarantusa | 220 | 110 |
Płatki z nasion amarantusa | 221 | 110,5 |
Fasola adzuki, nasiona suche | 230 | 115 |
Figi suszone | 233 | 116,5 |
Quinoa red (komosa ryżowa czerwona) | 240 | 120 |
Owoce suszone | 290 | 145 |
1.Aliment Pharmacol Ther. 2015 Feb;41(4):352-9. doi: 10.1111/apt.13062. Epub 2015 Jan 8
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie