28 gru Dieta a depresja – czy jest powiązanie?
Zaburzenia nastroju i depresja stają się coraz częstszym problemem ludzi na całym świecie, w tym również w Polsce. Pierwsze objawy tego schorzenia mogą być często bagatelizowane i spychane na drugi plan. Czy jest zatem możliwość zapobiegania wystąpienia tej choroby lub złagodzenia jej objawów ?
Naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne stworzyli listę rekomendacji dietetycznych pomocnych w leczeniu depresji. Okazuje się, że sposób odżywiania i niektóre składniki diety mogą w dużym stopniu zapobiec wystąpieniu depresji lub w znaczący sposób zmniejszyć jej objawy. Naukowcy opracowali 5 zasad, którymi należy się kierować planując swój sposób żywienia. A oto one:
1. Sposób żywienia powinien opierać się na założenia tradycyjnej diety śródziemnomorskiej
2. Zwiększyć ilość spożywanych warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz orzechów
3. Spożywać więcej pokarmów zawierających kwasy z rodziny omega 3 lub rozważyć ich suplementacje
4. Posiłek, który wybieramy powinien zawsze być pełnowartościowy
5. Należy ograniczyć spożycie cukrów prostych oraz wysokoprzetworzonej żywności
Wydaje się , że wymienione wyżej zasady są podstawą zdrowego żywienia i nie ma w nich nic odkrywczego. Naukowcy podkreślają jednak ich istotny wpływ na epidemiologię choroby, jak również samopoczucie pacjentów.
Źródło: R.S Opie et all. Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutr Neurosci. 2015 Aug 28.