Deser z nasion chia, granatu i mango
19199
post-template-default,single,single-post,postid-19199,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Deser z nasion chia, granatu i mango

Deser z nasion chia, granatu i mango

Kiedy w spiżarni przetwory się kończą a na ryneczku nie ma jeszcze lokalnych warzyw i owoców, warto sięgnąć po specjały naszych południowych przyjaciół. Przedstawiamy przepis na pyszny deser bogaty w mikro i makroelementy oraz kwasy z rodziny omega-3. Deser jest pyszny i bardzo prosty, spróbujcie!

⇒Składniki: (4 porcje): 2 łyżki nasion chia, 1 duży granat (albo 2 małe), 1 duże mango, 2 łyżeczki ksylitolu, pół szklanki mleka (może być krowie, kokosowe, owsiane, ryżowe…jakiekolwiek)

⇒Sposób przygotowania: Nasiona chia wraz z ksylitolem należy wsypać do wybranego mleka, wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu, minimalnie na 2 h). Nasionka powinny spęcznieć a mleko zgęstnieć. Następnie blendujemy mango i obieramy granata. W ozdobnej szklance układamy mus z mango, mleko z nasionami, a na końcu dodajemy warstwę granata z sokiem.

Smacznego!

Deser zaproponowała Dominika Maciejewska

doktorant w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM, pasjonat dobrego jedzenia