29 gru Deser z nasion chia, granatu i mango
Kiedy w spiżarni przetwory się kończą a na ryneczku nie ma jeszcze lokalnych warzyw i owoców, warto sięgnąć po specjały naszych południowych przyjaciół. Przedstawiamy przepis na pyszny deser bogaty w mikro i makroelementy oraz kwasy z rodziny omega-3. Deser jest pyszny i bardzo prosty, spróbujcie!
⇒Składniki: (4 porcje): 2 łyżki nasion chia, 1 duży granat (albo 2 małe), 1 duże mango, 2 łyżeczki ksylitolu, pół szklanki mleka (może być krowie, kokosowe, owsiane, ryżowe…jakiekolwiek)
⇒Sposób przygotowania: Nasiona chia wraz z ksylitolem należy wsypać do wybranego mleka, wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu, minimalnie na 2 h). Nasionka powinny spęcznieć a mleko zgęstnieć. Następnie blendujemy mango i obieramy granata. W ozdobnej szklance układamy mus z mango, mleko z nasionami, a na końcu dodajemy warstwę granata z sokiem.
Smacznego!
Deser zaproponowała Dominika Maciejewska
doktorant w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM, pasjonat dobrego jedzenia