29 gru Deser ryżowo-pomarańczowy na dobry początek roku.
Nowy rok zaczynamy słodkim przepisem na bezglutenowy deser. 20 minut spędzonych w kuchni wystarczy, żeby zamienić ciężkie świąteczne ciasta na pożywny i lekki przysmak! Spróbujcie
Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego (odtłuszczonego), 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub zwykłego), pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, owoce do przystrojenia
Sposób przygotowania: Ryż wysypujemy z torebek do garnka i dodajemy do niego mleczko kokosowe, sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód. Całość gotujemy ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. Tak przygotowany ryż przekładamy do ozdobnego naczynia i odkładamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Dekorujemy i podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego!