Deser dla osób, które tyją na samą myśl o słodkim. Doskonały na spotkanie grillowe.
18318
post-template-default,single,single-post,postid-18318,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Deser dla osób, które tyją na samą myśl o słodkim. Doskonały na spotkanie grillowe.

Deser dla osób, które tyją na samą myśl o słodkim. Doskonały na spotkanie grillowe.

Są takie osoby wśród nas. Mają układ wariantów genetycznych białek metabolizujących węglowodany nie sprzyjający  jedzeniu słodyczy. Stąd zwykle kilo czy 1,5 kg tłuszczu więcej np. po okresie świątecznym. Jesteście w tej grupie?  Co można zaproponować jako deser?

 

Oczywiście mamy całą gamę możliwości, o których będę pisać. Dziś deser, który sama dziś przygotuję na nasze spotkanie z przyjaciółmi. Jest to sorbet, słodki ale bogaty w foliany, witaminę B6 oraz mikroelementy. Szczególnie te pierwsze pomogą epigenetycznie zmniejszyć syntezę tłuszczu. Mam dla Państwa dwa warianty-  jeden ma 180 kcal drugi tylko 50 kcal. Obydwa smaczne.Składniki (na 4 osoby)

 smak bardzo słodki, kaloryczność porcji (około 200 ml – około 180 kcal)

3 garści pokrzywy liście i gałązki

3 garście szpinaku Baby

200 g mrożonych truskawek

300 ml soku nieklarowanego z jabłek (z naturalnych upraw, lub własnej produkcji).

Płuczemy szpinak i pokrzywę. Truskawki zalewamy sokiem. Całość wrzucamy do blenedra. Blendujemy i natychmiast podajemy do wypicia

 

Alternatywa

 smak  słodki, kaloryczność porcji (około 200 ml – około 50 kcal)

–zalewamy truskawki wodą alkaliczną (n. Muszyna) Blendujemy.

Przygotowanie krok po kroku: