29 lis Depresja zaczyna się w jelitach.
A to za sprawą tryptofanu – jednego z aminokwasów uwalnianych w wyniku trawienia białek. Tryptofan jest aminokwasem przekształcanym w neurotransmitery – serotoninę i melatoninę.
Jednak synteza serotoniny dla potrzeb mózgu może zachodzić wyłącznie na miejscu (czyli w mózgu) – nie można „ściągnąć” gotowej serotoniny np. z jelit i” przerzucić” jej do mózgu. Serotonina nie przeniknie bariery jaka jest między krwią i mózgiem (bariera krew/mózg). Wobec tego żeby serotonina była wytwarzana w dostatecznej ilości w mózgu (zapewniając nam wspaniały nastrój) musi być tam „wysyłany” prekursor serotoniny – czyli tryptofan .
Tymczasem pozyskiwanie tryptofanu z pożywienia odbywa się w jelitach skąd do mózgu w 80 do 90 % transportuje ją osoczowa albumina
Tylko bardzo niewielka część przyjętego z pokarmami tryptofanu jest wykorzystywana do syntezy serotoniny. Co ciekawe największym producentem serotoniny netto wcale nie jest mózg – tylko jelita, w których serotonina jest wykorzystywana podobnie jak w mózgu do przekazywania informacji.
Z powodu znacznego oddalenia mózgu od jelit to dostępność tryptofanu stanowi czynnik limitujący wydajność syntezy serotoniny w mózgu. Istnieje szereg czynników zmniejszających „dostępność” tryptofanu dla mózgowej produkcji serotoniny. Wszystkie one mogą fatalnie odbić się na nastroju.
Poznajmy te czynniki:
– czynniki ograniczające przenikanie tryptofanu przez barierę krew-mózg,
– stany zapalne w jelitach ograniczające wchłanianie tryptofanu,
– celiakia i zespół drażliwego jelita,
– niedostateczna resorpcja pokarmowa jako skutek nietolerancji fruktozy
Wszystkie te czynniki mogą prowadzić do zaburzonej syntezy serotoniny i w rezultacie do depresji, zaburzeń lękowych i drażliwości
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006; 77:18–23.
J. Nutr. 137: 1568S– 1572S, 2007.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie