Depresja zaczyna się w jelitach. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18103
post-template-default,single,single-post,postid-18103,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Depresja zaczyna się w jelitach.

Depresja zaczyna się w jelitach.

A to za sprawą tryptofanu – jednego z aminokwasów uwalnianych w wyniku trawienia białek. Tryptofan jest aminokwasem przekształcanym w neurotransmitery – serotoninę i melatoninę.

Jednak synteza serotoniny dla potrzeb mózgu może zachodzić wyłącznie na miejscu (czyli w mózgu) – nie można „ściągnąć” gotowej serotoniny np. z jelit i” przerzucić” jej do mózgu. Serotonina nie przeniknie bariery jaka jest między krwią i mózgiem (bariera krew/mózg). Wobec tego żeby serotonina była wytwarzana w dostatecznej ilości w mózgu (zapewniając nam wspaniały nastrój) musi być tam „wysyłany” prekursor serotoniny – czyli tryptofan .

Tymczasem pozyskiwanie tryptofanu z pożywienia odbywa się w jelitach skąd do mózgu w 80 do 90 % transportuje ją osoczowa albumina

Tylko bardzo niewielka część przyjętego z pokarmami tryptofanu jest wykorzystywana do syntezy serotoniny. Co ciekawe największym producentem serotoniny netto wcale nie jest mózg – tylko jelita, w których serotonina jest wykorzystywana podobnie jak w mózgu do przekazywania informacji.

Z powodu znacznego oddalenia mózgu od jelit to dostępność tryptofanu stanowi czynnik limitujący wydajność  syntezy serotoniny w mózgu. Istnieje szereg czynników zmniejszających „dostępność” tryptofanu dla mózgowej produkcji serotoniny. Wszystkie one mogą fatalnie odbić się na nastroju.

Poznajmy te czynniki:

– czynniki ograniczające przenikanie tryptofanu przez barierę krew-mózg,

–  stany zapalne w jelitach ograniczające wchłanianie tryptofanu,

– celiakia i zespół drażliwego jelita,

– niedostateczna resorpcja pokarmowa jako skutek nietolerancji fruktozy

Wszystkie te czynniki mogą prowadzić do zaburzonej syntezy serotoniny i w rezultacie do  depresji, zaburzeń lękowych  i drażliwości

J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006; 77:18–23.

J. Nutr. 137: 1568S– 1572S, 2007.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie