Czy zbyt duża ilość białka w pożywieniu dzieci może być przyczyną otyłości?
19810
post-template-default,single,single-post,postid-19810,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy zbyt duża ilość białka w pożywieniu dzieci może być przyczyną otyłości?

Czy zbyt duża ilość białka w pożywieniu dzieci może być przyczyną otyłości?

Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w tym roku przez zespół badaczy z Danii i USA.

W wieku 0-2 podaż energii z białka powinna osiągać około 15% całkowitej podaży energetycznej. Dzieci karmione piersią często muszą sobie „radzić” z nadmierną ilością białka w diecie (czasami ilość białka przekracza trzykrotnie zapotrzebowanie). Jednak dzieci karmione mieszankami mleka krowiego są narażone na czterokrotne albo nawet pięciokrotne przekroczenie zapotrzebowania na białko. Takie przekroczenie podaży białka w diecie dziecka jest związane ze zwiększonym wyrzutem insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), co z kolei może tłumaczyć późniejsze kłopoty z utrzymaniem masy ciała.
Źródło: Am J Clin Nutr. 2014 Jan 22.