Szacuje się, że 15 -55% pacjentów cierpiących na celiakię ma również współistniejące zaburzenia funkcji wątroby.Zaburzenia funkcji wątroby stanowi wiele jednostek chorobowych, które mogą wykazywać różny stopień zaawansowania. W tej grupie znajdą się zarówno pacjenci z objawami podwyższenia enzymów wątrobowych, zapaleniem wątroby, jak również pacjenci cierpiący na zwóknienie i marskość wątroby. Badania przeprowadzone na 327 pacjentach z ciężkimi, przewlekłymi chorobami wątroby wykazały, iż częstość występowania celiakii w tej grupie jest ok. 15 razy większa niż w przypadku populacji ogólnej. Tezę tę potwierdziły również badania Finów, którzy zauważyli, że pacjenci z chorobami wątroby mają od 4 do 10 razy większą skłonność do występowania celiakii. Mechanizm uszkodzenia wątroby u pacjentów z celiakią nie jest nadal dokońca wyjaśniony, sama zależność budzi również wiele kontrowersji w świecie badaczy. Jedną z prawdopodobnych hipotez wyjaśniających związek celiakii i chorób wątroby jest zbyt duża i nieselektywna przepuszczalność jelit. Oznacza to, że do naszego organizmu trafiają toksyny, antygeny oraz inne substancjie wykazujące zdolność do aktywacji układu immunologicznego. Tezę związaną ze wzmożoną przepuszczalnością może potwierdzać fakt, iż związek zaburzeniań funkcjonowania wątroby zauważono również w przypadku pacjentów cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Podobnie jak celiakia, chorobą ta charakteryzuje się zwiększoną przepuszczalnością jelit. Dodatkowo, obecność glutenu u osób cierpiących na jego nadrażliwość lub nietolerancję aktywuje układ odpornościowy, co może przyczynić się do uszkodzenia wątroby.

Autor: Dominika Maciejewska

Źródło: Mohammad Reza Zali, Mohammad Rostami Nejad, Kamran Rostami, Seyed Moayed Alavian.  Liver complications in celiac disease. Hepat Mon. 2011;11(5):333-341.

fot. Giovanni Maki [CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5) lub CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], Wikimedia Commons

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie